USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Від’єднав станцію від енергосистеми України: Окупаційному "очільнику" Запорізької АЕС повідомили про підозру

Йому загрожує довічне позбавлення волі
Олег Романенко
Олег Романенко
Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу ще на одного російського чиновника, причетного до поширення окупаційного режиму в тимчасово захопленій частині України. За результатами слідчих дій повідомлено про підозру "директору" Запорізької АЕС Олегу Романенку.

У спецслужбі розповіли, що до цього "призначення" росіянин був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області країни-агресора. Після захоплення українського енергооб’єкта Романенко став "директором" створеної загарбниками "експлуатуючої організації Запорізької АЕС", яка входить до структури "Росатому".

"Встановлено, що у період з 11 березня до листопада минулого року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України", – наголосили в СБУ.

Там додали, що надалі "посадовець" організовував роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. У разі незгоди – погрожував "звільненням" та переслідуваннями з боку каральних органів РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Романенку підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 ("Порушення законів та звичаїв війни") та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 ("Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану").

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

На ЗАЕС є випадки зради керівного персоналу, який підписав контракти з "Росатомом"

Близько 650 працівників окупованої Росією Запорізької АЕС підписали контракти з так званою "Експлуатуючою організацією ЗАЕС" концерну "Росатом", серед них є випадки зради керівного персоналу. Про це повідомив президент компанії Петро Котін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нам відомо про 650 працівників ЗАЕС, які підписали контракти з фейковою організацією з експлуатації станції. Більшість із них – це робочий персонал, який отримував найнижчу зарплату. Але також є випадки зради керівного персоналу, від позиції якого фактично залежало, чи вийде щось у "Росатому". Наприклад, людина, яка виконує обов'язки головного інженера, зрадила Україну і продовжує там нелегітимно виконувати обов'язки керівника станції", – сказав він.

Загалом, за його словами, на ЗАЕС дуже складна ситуація з персоналом.

"Трохи більше ніж шість тисяч працівників ЗАЕС перебувають в Енергодарі. Не всі працюють на станції, багато хто залишається у своїх будинках. На станцію проходять приблизно 2,4–3 тисячі людей. До окупації на ній працювало понад 11 тисяч", – зазначив Котін.

Разом із тим він сказав, що російські загарбники не можуть замінити український персонал своїми людьми, тому змушені залишати його на роботі, незважаючи на відмови переходити на роботу в "Росатом".

"Ситуація у рашистів теж важка. Вони не можуть запустити станцію. Не можуть її нормально експлуатувати, тому що для цього потрібен персонал, навчений для роботи на тому обладнанні, яке встановлене на ЗАЕС. Вони намагаються підвезти свій персонал, але він нелегітимний, він не може виконувати ті функції, які виконує український персонал. Він же відмовляється підписувати контракти, але вони змушені залишати його на роботі", – описав ситуацію голова "Енергоатома".

При цьому додав, що частину працівників ЗАЕС, яка залишила місто-супутник ЗАЕС Енергодар, переведено на роботу на інші АЕС України.

СБУ повідомила про підозру окупаційному очільнику Запорізької АЕС

Юрій Чернічук
Джерело: Telegram СБУ

У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру нинішньому "очільнику" Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону обіймав посаду заступника головного інженера. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

"Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував свою допомогу у війні проти України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що після захоплення Запорізької атомної електростанції Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову "експлуатуючу організацію АЕС", яка фактично підпорядковується "Росатому". На цій "посаді" він змушує українських атомників підписувати контракти із псевдоустановою, а також сприяє підключенню електростанції до енергосистеми РФ.

Також Чернічук був гостем на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС.

Крім цього, задокументовано злочинну діяльність російського блогера – Артемія Лебедєва, який у червні 2022 року незаконно потрапив на територію Запорізької атомної електростанції.

Там відзняв замовний репортаж для кремлівських медіаресурсів щодо захоплення енергооб’єкта та "розганяв" його через свою півмільйонну аудиторію у соцмережах.

Окрім того, СБУ викрила на співпраці з ворогом колишнього заступника начальника загону відомчої воєнізованої охорони Запорізької АЕС.

Саме він причетний до передачі окупантам матеріальних цінностей підрозділу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • псевдоочільнику АЕС – ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • блогеру – ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • колишньому заступнику начальника загону відомчої воєнізованої охорони – ч. 1 ст. 111-2 та ч. 3 ст. 436-2.

Наразі зловмисники перебувають на тимчасово захопленій частині нашої держави. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Окупанти викрали чотирьох працівників АЕС

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції стає дедалі напруженішою. Рашисти викрали ще чотирьох працівників станції. Про це інформує "Енергоатом".

Зазначається, що ввечері 6 квітня окупанти у масках вдерлися до одного із приміщень тимчасово окупованої Запорізької АЕС та забрали чотирьох працівників служби фізичного захисту станції. Атомників вивезли в невідомому напрямку, і наразі місце їхнього перебування залишається невідомим.

"Показово, що всі четверо вважалися лояльними до окупаційного керівництва ЗАЕС, адже підписали контракти з фейковою АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС". Серед затриманих, зокрема, був і заступник "начальника" служби Марк Волков, який всіляко сприяв незаконній діяльності загарбників", – йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що, попри "офіційний" перехід на роботу до окупантів, їхні боси не можуть віднайти у затриманих паспорти РФ: чи то не взяли поки, чи ретельно приховують. Можливо, таким чином вони прагнуть "пройти між крапельками", аби після деокупації не потрапити до списку колаборантів, і саме це не сподобалось рашистам.

"Так чи інакше, ситуація на ЗАЕС стає дедалі напруженішою: перевірки та пошук "неблагонадійних" посилюються, і навіть співпраця з окупантами не рятує від підвалу чи допитів", – додали в "Енергоатомі".

Читайте також:
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters