USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Економіка Росії через санкції втратила здатність до модернізації, – представник ЄС

Санкційні обмеження болюче вдарілі як по конкретних людях, так і по економіці сусідньої країни
Матті Маасікас
Матті Маасікас
Джерело: РБК-Україна

Санкції Євросоюзу призвели до втрати економіки Росії здатності до модернізації. Крім того, обмеження вплинули і на політичні можливості Кремля, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

При цьому нагадав, що вони діють по відношенню до 1386 фізичних осіб та 171 організації в Росії та Білорусі, а також значної кількості секторів російської економіки. Підвищення ефективності обмежувальних заходів також відбувається через те, що понад сорок інших країн, у тому числі традиційно нейтральних вжили подібних санкцій.

"Разом ми посилаємо чіткий сигнал: ми не станемо терпіти, коли хтось нав’язує закони джунглів мирному сусідові. Санкції – це лише один з інструментів, які ми використовуємо, але очевидно, що вони завдають серйозної шкоди Росії", – заявив дипломат.

За його словами, російська економіка через обмеження, позбавлена доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, що завдає шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості. А сама Росія, за словами Маасікаса, неспроможна виробляти "розумні продукти", а також експортувати продукцію з Євросоюзу та США.

За прогнозами посла ЄС, у 2023 році ВВП РФ впаде на 11%, а інфляція зросте на 22%.

Нагадаємо, міністри енергетики країн Європейського Союзу домовилися про встановлення граничної ціни на газ. Домовленість стосується обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро за мегават-годину. Ухвалене обмеження значно нижче, ніж попередня пропозиція Єврокомісії, яка не змогла б запобігти різким стрибкам ціни. Так званий механізм корекції газового ринку, покликаний запобігти екстремальним коливанням цін, буде застосований з 15 лютого.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України