USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Палата представників Конгресу США вперше звільнила спікера. Причиною стала Україна

Маккарті був на посаді майже дев'ять місяців, його обрали після 15 турів голосування
Кевін Маккарті
Кевін Маккарті
Джерело: відкриті джерела

Палата представників Конгресу (парламенту) США проголосувала за усунення конгресмена від Республіканської партії Кевіна Маккарті з посади спікера. Про це повідомляє CNN.

Палаті представників тепер необхідно буде обрати нового спікера, проте немає чіткої альтернативи, яка б мала підтримку, необхідну для отримання посади, зауважує телеканал.

За відставку проголосувало 216 конгресменів, зокрема вісім однопартійців Маккарті. Проти усунення голосували 210 законодавців.

Це вперше в історії, коли спікер Палати представників був усунений від посади через ухвалення відповідної резолюції.

Маккарті був на посаді майже дев'ять місяців, його обрали після 15 турів голосування.

До чого тут Україна?

Ініціатором відставки Маккарті став представник ультраправого крила його партії Метт Гейц, який висловив обурення ухваленням резолюції про тимчасове федеральне фінансування для уникнення шатдауну за рахунок голосів демократів.

Хоча у цій резолюції не були передбачені кошти для фінансування допомоги Україні, Гейц стверджував, нібито Маккарті уклав "таємну угоду" з президентом Джо Байденом про схвалення підтримки Києву в його боротьбі проти повномасштабної російської агресії.

Відомо, що сам Маккарті не виступає принципово проти надання Україні військової та іншої допомоги – на відміну від ультраправих "колег", але публічно вимагав від адміністрації Байдена гарантувати підзвітність щодо витрачених коштів, а від української сторони – "план перемоги" у війні.

Шатдаун у Конгресі

Уже з 1 жовтня у Сполучених Штатах Америки міг настати шатдаун (часткове призупинення роботи уряду) якщо Конгрес (це Палата представників і Сенат) не схвалив би вчасно бюджетні питання. Конгрес має знайти компромісні рішення щодо бюджету на 2024 фіскальний рік, дебати щодо якого точаться через політичні розбіжності.

Шатдаун означає, що тисячі держслужбовців відправлять у відпустку без виплати зарплати. Працюватимуть лише працівники, які надають "основні послуги", як-от управління повітряним рухом чи правоохоронні органи. Але поки Конгрес не розв'яже бюджетні питання, вони зарплату також би не отримували. Тобто шатдаун потенційно може спричинити збій у наданні низки державних послуг, затримку зарплат і завдати шкоди національній економіці (якщо триватиме довго). 

Щоб запобігти шатдауну, у Конгресі висунули законопроєкт короткострокової бюджетної резолюції на 45 днів. За цей період мають розв'язати питання бюджету.

У цей документ також внесли пункт про 6,152 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні. Але, зрештою, за кілька годин до крайнього терміну у Сполучених Штатах ухвалили двопартійну угоду без допомоги Україні.

Президент Джо Байден привітав домовленість парламентарів щодо запобігання шатдауну, але закликав Конгрес швидко схвалити допомогу Україні.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні