USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Раптова перевірка" боєздатності в Білорусі: До Брестської області прямує ешелон з технікою

В країні планують тимчасово обмежити рух транспорту окремими дорогами
техніка РФ
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 13 грудня, за дорученням самопроголошеного президента Олександра Лукашенка у Білорусі розпочалася "раптова перевірка" бойової готовності збройних сил країни. 

У рамках перевірки "військам належить у найкоротші терміни висунутись у призначені райони, здійснити інженерне обладнання, організувати охорону та оборону, а також навести мостові переправи через річки Неман та Березина".

Також планують тимчасово обмежити рух транспорту окремими дорогами.

Згодом моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомила, що у сусідню з Україною Брестську область перекидають 103-тю Вітебську бригаду. Зокрема туди прямує великий ешелон з технікою.

Всього в ньому 32 вагони, серед них:

- криті зі спорядженням та боєприпасами - 3 одиниці;

- пасажирські з особовим складом - 6 одиниць (≈ 310 осіб);

А також 23 вагони-платформи з зануреною на них технікою. Попередньо там є:

- БТР - 10 одиниць;

- МБТС "Кайман" - 3 одиниці;

- МАЗи, "Урали" - 25 одиниць;

- бензовози - 2 одиниці;

- вагони пасажирські та вантажні.

Зазначається, що саме МБТС "Кайман" є характерною технікою для 103-ї бригади, що підтверджує перекидання саме цього підрозділу.

Що цьому передувало?

У суботу, 3 грудня, міністр оборони Росії Сергій Шойгу раптово прилетів до Мінська на зустріч зі своїм білоруським колегою Віктором Хреніним. 

Тоді міністри внесли зміни до російсько-білоруської угоди про спільне забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері. Зазначимо, що останні зміни вносились до угоди ще 19 грудня 1997 року.

Після чого Шойгу заявив, що союзницькі відносини Росії з Білоруссю "набули особливого значення в умовах безпрецедентного тиску Заходу та його неоголошеної війни проти союзної держави".

12 грудня моніторингова група "Беларускі Гаюн" поінформувала, що російські загарбники переміщують техніку в район Брестського полігону Білорусі – ближче до кордону з Україною.

"Військово-пропагандистські канали передають про початок чергового етапу бойового злагодження так званого спільного Регіонального угруповання військ збройних сил РФ та РБ. Анонсовано рух колон з військовою технікою дорогами країни і зазначається, що вже сьогодні перша колона з технікою ЗС РФ висунулась з району полігону "Обуз-Ліснівський" (Барановичський р-н, Брестська обл.) у бік полігону "Брестський" (Брестський р-н, Брестська обл.)", – йдеться в повідомленні.

Про розгортання "спільного Регіонального угруповання військ збройних сил РФ та РБ" самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко домовився з російським диктатором Путіним ще у жовтні нібито у зв’язку із загостренням на західних кордонах.

Зазначається, що ближче до кордону з Україною переміщують 24 одиниці військової техніки, включаючи чотири трали з танками Т-80, мінометну батарею, машини зв’язку та інженерну техніку.

В той же час білоруська медична ініціатива "Белые халаты.News" інформує, що медикам у Білорусі почали вручати повістки до військкоматів.

"Під призов потрапляють навіть жінки – як лікарі, так і медсестри. Термін на збори – від 10 днів. Також військкомат уточнює розміри одягу та взуття медпрацівників. Відомі випадки, коли медиків цілими відділеннями приписували до військової частини", – йдеться в повідомленні.

Поки що невідомі випадки відправлення медичних працівників безпосередньо у регіони воєнних дій, проте ініціативні медики країни нагадують своїм колегам, що "на Білорусь ніхто не нападе, немає жодних зовнішніх ворогів, окрім вигаданих пропагандою". Вони закликають лікарів та медичний персонал у разі примусу до виконання злочинних наказів не давати втягувати себе у війну.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму