USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ПВК "Вагнера" в Білорусі очолив "Піонер" родом з Чернівців

До приватної компанії Чубко приєднався 26 січня 2017 року і брав участь у бойових діях у Сирії
ПВК Вагнера

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Керівником ПВК "Вагнера" у Білорусі став 47-річний Сергій Чубко на прізвисько "Піонер", який народився і провів дитинство у Чернівцях. Про це інформує моніторинговий центр All Eyes On Wagner.

Повідомляється, що 25 червня Євген Пригожин виголосив промову перед кількома сотнями вагнерівців і передав прапор колишньої бази групи" Вагнера" Молькіно новому командиру бази Осиповичі – "Піонеру". Це прізвисько Сергія Володимировича Чубка, особистий номер М-2870. Це 47-річний ветеран групи "Вагнера". Він народився в Чернівцях у 1976 році та переїхав до Росії на початку 90-х разом з батьками.

За даними бази "Миротворець", Чубко зареєстрований у Новоросійську Краснодарського краю. Проходив службу у ВДВ, потім працював в охоронному агентстві. В All Eyes On Wagner стверджують, що у 2003 році він навіть був головою комісії у справах молоді адміністрації Новоросійська, а у 2005-му став заступником голови окружної адміністрації. З 2014 року він очолює Козаче товариство міста Новоросійська за спеціалізацією безпеки разом з Геннадієм Відергольдом, Олегом Колесніковим і Леонідом Назаровим. Ці "козаки" потім воювали на боці так званих "ДНР" та "ЛНР".    

До ПВК "Вагнера" Чубко приєднався 26 січня 2017 року і брав участь у бойових діях у Сирії (був частиною групи вагнерівців, яка наступала у районі нафтового родовища Дейр-ез-Зор у 2018-му). У 2020 році він повернувся до Росії, працював в логістичних та охоронних компаніях.

У  2021 році знову вертається до Сирії, звідки їде у Центральну Африку як керівник операцій. З моменту його прибуття в Центральноафриканську Республіку до його вступу під командування білоруською базою в Центральноафриканській Республіці було зафіксовано 137 інцидентів насильства проти мирних жителів, що призвело до 686 смертей. Були задокументовані випадки переслідування цивільних осіб і гуманітарних працівників групою "Вагнера" за його наказом, а також численні випадки свавільних затримань, насильства та систематичних практик терору.

Читайте також:
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів