USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Пригожин хотів захопити в полон Шойгу з Герасимовим, – WSJ

Експерти вважають, що перший план мав хороші шанси на успіх, але зірвався після розкриття змови
Пригожин
Євген Пригожин
Джерело: відкриті джерела

Євген Пригожин ставив однією з цілей збройного заколоту захоплення міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова під час їхнього візиту "в прикордонний з Україною регіон" – ймовірно, Ростовську область, пише The Wall Street Journal.

Однак, як зазначає видання, про це вчасно дізналася ФСБ, і Пригожину довелося імпровізувати. Це як наслідок стало одним з факторів провалу заколоту.

Джерела газети серед західних чиновників кажуть, що перший план мав хороші шанси на успіх, але зірвався після розкриття змови.

Західні розвідки дізналися про підготовку заколоту з даних радіоперехоплень і супутникової зйомки, що дала картину накопичення боєприпасів, палива, важкої бойової техніки та засобів ППО.

Новини за темою: ЗМІ повідомляють про затримання Суровікіна, дочка стверджує, що "нічого не сталося"

WSJ слідом за The New York Times пише, що Пригожин розраховував на лояльність частини армійського керівництва, і не виключає, що цей фактор відіграв роль у швидкому заході ПВК у Ростов-на-Дону. Джерела газети кажуть, що Пригожин міг розказати про свої плани генералу Сергію Суровікіну, але не знають, чи передав останній цю інформацію ФСБ. Російська влада звинувачення в адресу Суровікіна спростувала.

Заколот Пригожина 

У РФ 23–24 червня стався заколот Пригожина. Він назвав те, що відбувалося, "маршем справедливості". Вранці 24 червня засновник "Вагнера" заявив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону й намір іти на Москву, але ввечері того самого дня Пригожин повідомив, що передумав і розвертає колони ПВК "у зворотному напрямку".

24 червня спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь", а справу за фактом заколоту, відкриту щодо нього у РФ, припинять.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму