USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Проросійська партія перемогла на парламентських виборах у Словаччині

Партію SMER-SD, що перемогла, очолює Роберт Фіц, який раніше виступив проти допомоги Україні та закликав до зняття антиросійських санкцій
Словаччина

Прапор Словаччини

Джерело: відкриті джерела

У Словаччині 30 вересня відбулися дострокові парламентські вибори. Перемогу здобула проросійська партія SMER-SD, очолювана Робертом Фіцом. Про це пише словацьке видання Denník N.

Партія SMER-SD з лідером в особі Фіца, який очолював уряд у 2006-му і 2012–2018 роках, перемагає, набравши 23,52% голосів.

Друге місце посідає проєвропейська політсила "Прогресивна Словаччина", яка виступає за підтримку України у війні проти Росії і членство нашої держави в Європейському Союзі. За неї проголосували 16,47% виборців.

Третє місце з результатом 15,8% голосів посіла партія HLAS, очолювана експрем'єром Петером Пеллегріні, яка виступає за продовження допомоги Україні та санкцій проти РФ.

Варто зазначити, що лідер партії, яка перемогла, Фіцо напередодні виборів закликав до зняття санкцій проти Росії, введених за окупацію Криму.

А на одному з мітингів він заявив, що війна почалася 2014 року, нібито "українські нацисти і фашисти почали вбивати російських громадян" на Донбасі.

Крім того, Фіцо обіцяв повністю урізати військову підтримку Україні, при тому що Словаччина від початку війни була одним з основних союзників Києва, зокрема передавши 13 винищувачів МіГ-29.

Наскільки все погано для України, розповідаємо в нашому матеріалі "Україна може втратити одного із союзників у Європі. Що відбувається у Словаччині та до чого тут Орбан?".

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням