USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Україна може втратити одного із союзників у Європі. Що відбувається у Словаччині і до чого тут Орбан?

Поки що все виглядає не дуже добре. Але є і хороші новини, про них буде нижче
Фіцо стаття
Джерело: UWN

Словаччина очікує на дострокові парламентські вибори, які відбудуться 30 вересня цього року. Очікує на них і Україна, оскільки можлива зміна влади після виборів може стати поганим сигналом для нашої держави. На жаль, є дуже високі шанси, що ця зміна відбудеться. 

Реванш на ім'я Фіцо

Ті, хто уважно слідкує за новинами, мають пам'ятати це прізвище. Роберт Фіцо. Двічі прем'єр-міністр Словаччини (липень 2006 року – червень 2010 року, квітень 2012 року – березень 2018 року). 

Його політична кар'єра зупинилась (як виявилось, тимчасово) саме у березні 2018 року. Тоді Фіцо був змушений подати у відставку у зв'язку із вбивством журналіста Яна Куцяка та його нареченої. Вбивав, звісно ж, не він, але... 

...Але

Суть була у спеціалізації Куцяка. Він розслідував податкові махінації та зв'язки італійського злочинного угруповання "Ндрангета" зі словацьким політичним істеблішментом. 

Остання і незавершена історія Куцяка, який працював у виданні Aktuality.sk, була опублікована 28 лютого. У ній серед іншого йшлося про зв'язки пов'язаних з мафією італійців з секретарем Ради національної безпеки Словаччини та головним державним радником Фіцо Марією Трошковою.

У контексті цієї справи звучали й інші відомі імена. Зокрема, прокуратура звинуватила у замовленні вбивства Куцяка словацького бізнесмена Маріана Кочнера. Усього обвинувальні акти стосувалися сімох осіб. 

Резонанс у країні був настільки великий, що на вулиці з вимогою справедливості вийшли тисячі людей. Це призвело до відставки не тільки Фіцо, але й міністра внутрішніх справ Роберта Калінака та міністра культури Марека Мадярича. 

Обидва представляли правлячу партію, очільником якої був Фіцо. Тобто країну охопила справжня політична криза, яка вирішилася лише масовими відставками та подальшими новими виборами. Але Фіцо повернувся. 

Дострокові вибори

Колишній прем'єр Словаччини Едуард Хегер
Джерело: відкриті джерела

У 2022 році Словаччину знову охопила політична криза. З коаліції пішла лібертаріанська партія SaS, парламент проголосував за недовіру уряду прем'єра Едуарда Гегера. Тоді президентка країни Зузана Чапутова попросила Гегера залишитися на посаді з обмеженими повноваженнями до нових виборів.

Але він таки пішов у відставку – це сталося у травні 2023 року. Трохи раніше остаточно "посипався" його кабінет. Для розуміння атмосфери: з посади пішов голова МВС Растислав Качер – це сталося через виступ Гегера на телебаченні. Цей виступ Качер назвав "жалюгідною нісенітницею". 

На фоні усіх цих проблем у Словаччині продовжила набирати популярність опозиція, у першу чергу саме Роберт Фіцо. 

Фіцо радикальний

Лідер партії SMER Роберт Фіцо на мітингу
Джерело: відкриті джерела

Колишній прем'єр вирвався у лідери опитувань, сиплячи направо та наліво популістичними заявами. Він вимагає припинити надавати допомогу Україні, паралельно називаючи українців на своїх бордах "фашистами".

При цьому, як пише Bloomberg, він обіцяє не лише припинити постачання зброї, а й закрити транзит озброєння територією Словаччини.

"Я не хочу постачати смертоносну зброю в Україну лише заради гарного іміджу серед західних країн. Ми маємо право на власну думку".

Фіцо також хоче зняття "безглуздих" санкцій з Росії. Загалом, якщо ви відкриєте заяви будь-якого проросійського політика у будь-якій країні світу – це буде майже слово в слово Фіцо. 

Наприклад, Орбана. Словаччину у разі можливої перемоги Фіцо зараз дуже часто порівнюють з орбанівською Угорщиною. У першу чергу через схожість позицій і заяв, у другу – прогнозують, що Фіцо копіюватиме підходи Орбана і у внутрішній політиці (зокрема, щодо наступу на недержавні інституції та спробу загнати медіа під тотальний контроль). 

Фіцо, неонацисти, "Голос"

Колишній прем'єр Словаччини та лідер партії Hlas Петер Пеллегріні
Джерело: відкриті джерела

Це не рандомні слова, це можливий склад нової коаліції у Словаччині. Але про все по порядку. Згідно з недавнім опитуванням, проведеним агенцією Sanep, якби вибори відбулися на рубежі серпня та вересня, переможцем стала б партія Фіцо Smer-SD (21,4%). Друге місце посіла б партія "Прогресивна Словаччина" (ліберали, підтримують президентку Чапутову, яка своєю чергою підтримує Україну) з результатом 15,6%, третє – Hlas-SD (15%). 

Основна проблема Фіцо в тому, що його партія на виборах однозначно не здобуде таку підтримку, яку, приміром, у 2019 році отримала в Україні партія "Слуга народу". А це означає, що йому доведеться шукати партнерів по коаліції. 

Одним із таких можливих партнерів (шанси не 100-відсоткові) є якраз Hlas-SD (він же "Голос"). Це партія експрем'єр-міністра Словаччини та колишнього соратника Фіцо Петера Пеллегріні. 

"Голос" був заснований вихідцями зі Smer-SD, яким не хотілося залишатися у партії з токсичним іміджем. Втім, цей план не спрацював – після кількох років лідерства серед виборчих симпатій рейтинги "Голосу" почали стрімко падати – наразі партія ділить з "Республікою" третє-четверте місця", – пише "Європейська правда".

Тепер про "Республіку". У цієї партії, згідно з опитуванням, наразі 8,4% підтримки. Це ультраправі, які також "підняли на прапори" вимогу припинити допомогу Україні. Як зазначає "ЄП", партія заснована вихідцями з відверто неонацистської партії "Наша Словаччина". 

І ця партія вважається однією із найвірогідніших партнерок Фіцо по майбутній коаліції. Проте тільки мандатів "Республіки" буде замало для формування коаліції. Власне, тому, скоріше за все, Фіцо спробує залучити до неї "Голос". І не тільки їх. 

Хто ще? 

Скоріш за все, Словацька національна партія, чий лідер Андрей Данко відомий проросійськими заявами. А ще популісти з "Ми – Родина" Бориса Коллара. Обидві – на межі проходу до парламенту. 

Чому Фіцо дуже потрібна ця перемога? 

Тут варто звернути увагу ще на один момент. У серпні, тобто буквально напередодні виборів, у Словаччині розгорівся черговий резонансний скандал.

Колишньому й нинішньому керівникам спецслужб Словаччини та ще п'ятьом співробітникам поліції й розвідки оголосили звинувачення у зловживанні владою та злочинній змові.

За словами керівника словацької поліції Стефана Гамрана, йдеться про розслідування двох справ, пов'язаних зі спробою державного перевороту. 

У першій фігурують семеро людей – у тому числі колишній керівник Словацької інформаційної служби. Вони, як вважає слідство, вступили у злочинну змову на чолі з бізнесменом Пітером К., щоб завадити розслідуванню корупційних справ часів прем'єрства Фіцо. 

У другій справі фігурують двоє людей. Їх звинувачують у змові з метою позбутися співробітників органу безпеки, який видає допуски, що дозволяють посадовцям отримати доступ до секретної інформації.

Фіцо вважає озвучені звинувачення "поліцейським переворотом" і спробою завадити йому перемогти на виборах. Іншими словами, судячи із тенденцій, Фіцо необхідно перемагати, інакше за ним прийдуть правоохоронці. 

Замість підсумків

До виборів ще кілька тижнів, тобто робити якісь остаточні підсумки ще рано. Навіть у разі перемоги Фіцо буде непросто – занадто різноманітною є політична публіка, яка може потрапити до майбутнього складу парламенту. Тим більше не варто скидувати з рахунків проєвропейські сили, зокрема лібералів з "Прогресивної Словаччини". Тим більше (2), вже звучать обережні припущення, що шанс пройти до парламенту мають християнські демократи з KDH, і навіть "демократи" Гегера (незважаючи на всі скандали, теоретичні шанси присутні). 

Словаччина, як ще в березні заявляла віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк, надала військову допомогу Україні на 10% свого оборонного бюджету. Шанси на подальшу допомогу і дружбу все ще лишаються, але все буде зрозуміло тільки 30 вересня. Чекаємо. 

 

 

 

Читайте також:
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо