USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Про вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни, – нардеп Юрчишин

Народний депутат відзначає, що такої думки дотримуються усі політичні сили України
вибори
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після завершення війни. А от до моменту, поки не буде безпеки, проводити вибори не можна, констатував в ефірі "Українського Радіо" перший заступник голови парламентського комітету з антикорупційної політики, член фракції партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

"Справді, всі політичні сили зійшлися на тому, що не лише після завершення війни, а щонайменше через пів року після завершення війни, після стабілізаційного періоду доцільно говорити про будь-які вибори", – зазначив нардеп.

Юрчишин додав, що у найбільш осяжній перспективі можна говорити, що це крапка в дискусіях про проведення виборів під час війни. На цьому зійшлися представники всіх політичних сил в парламенті, які необхідні для того, щоб ухвалити рішення про скасування воєнного стану і про початок якихось виборчих кампаній.

Народний обранець пояснює, що при прийнятті даного рішення парламентарі виходили з аналізу того, що зараз в країні близько мільйона військовослужбовців на фронті – це люди, які найбільше етично мали б впливати на формування влади після Перемоги. Тому необхідно, щоб вони мали гарантоване право не лише бути обраними, а й необмежене право брати участь у виборах.

До того ж, за його словами, проводити вибори не можна ще з однієї причини – з міркувань безпеки. Крім того, держава нині не може гарантувати і жителям окупованих територій, і вимушеним переселеним особам, особливо тим, хто за кордоном, і військовим, можливість впливати на формування влади.

Юрчишин також висловив думку, що Україна не змінюватиме виборче законодавство, однак, власне, організація виборів, імовірно, потребуватиме зміни певних перехідних положень.

"Якісь перехідні речі щодо термінів голосування на прифронтових чи на прикордонних територіях, якісь додаткові спрощення можливої реєстрації за кордоном не лише в консульських відділах, скоріш за все, будуть", – сказав депутат.

Новини за темою: Обов’язково потрібно проводити, але коли будуть вирішені всі безпекові проблеми: Рябикін про можливість проведення виборів в Україні

Вибори в Україні

Нагадаємо, що якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024 року – президентські, а восени 2024-го – місцеві.

Втім, як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю "Радіо Свобода", вибори в Україні можливі, лише коли будуть завершені воєнні дії. 

Також нагадаємо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Вони діятимуть щонайменше до 14 лютого 2024 року

Теги: вибори
Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна