USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Від початку запуску міжнародної доставки посвідчення водія за кордон відправили майже три тисячі документів: Найбільший попит заявок є в Польщі

Міжнародна доставка здійснюється близько 15 днів
права
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Наразі за кордоном перебувають тисячі українців, чимало з них мають посвідчення водія та керують транспортними засобами. Тож Головний сервісний центр МВС разом з ДП "ІНФОТЕХ" запустив міжнародну доставку посвідчення водія – за перші три місяці в європейські країни відправили понад 2 тис. 750 таких документів, зазначила UWN начальниця управління комунікації Сервісного центру МВС Катерина Самітовська.

Речниця додала, що з 19 січня замовити водійське посвідчення стало можливим ще в п'ять держав ЄС: Болгарію, Францію, Нідерланди, Туреччину та Австрію.

"Послуга міжнародної доставки доступна в "Кабінеті водія". Нею можуть скористатися ті кермувальники, які хочуть обміняти своє посвідчення, отримане вперше на два роки, загубили чи пошкодили цей документ або змінили персональні дані. Замовлення міжнародної доставки здійснюється онлайн у кілька кліків. Найбільший попит таких заявок – у Польщі", – розповіла Самітовська.

Як користуватися послугою?

Для цього необхідно увійти в "Кабінет водія", авторизуватися та виконати такі дії:

  • вказати причину обміну посвідчення;
  • обрати міжнародну доставку;
  • ввести адресу отримання замовлення;
  • сплатити за послугу.

Після заповнення цих даних заявка на обмін автоматично надходить до сервісного центру МВС, яку обробляє адміністратор. Далі посвідчення водія виготовляється та відправляється ДП "ІНФОТЕХ" до "Укрпошти".

Поштовий оператор відправляє за кордон готовий документ на адресу, яку вказав під час оформлення замовник. Міжнародна доставка здійснюється близько 15 днів.

Що передувало?

Міжнародну доставку посвідчення водія запустили 16 жовтня 2023 року. Зараз послуга доступна у таких країнах Європи: Польща, Німеччина, Угорщина, Молдова, Словаччина, Румунія, Іспанія, Литва, Латвія, Естонія, Чехія та Італія плюс ті країни, які додали нещодавно.

"Іноді можуть статися непередбачені ситуації, коли з певних причин громадяни не встигають забрати своє замовлене посвідчення водія. У таких випадках українці можуть повторно замовити міжнародну доставку посвідчення. Ця опція доступна у "Кабінеті водія", – каже комунікаційниця Сервісного центру.

Самітовська нагадала, що дані про посвідчення водія, видані до 2013 року, знаходяться в старому реєстрі. Тому не відображаються в електронному кабінеті водія та "Дії". 

Новини за темою: В Україні через "Дію" перереєстрували вже понад вісім тисяч транспортних засобів

У такому разі здійснити онлайн обмін посвідчення водія неможливо. Тим громадянам, які перебувають за кордоном, слід звернутися до ДП "Документ", який відкритий в семи країнах: Польщі, Словаччині, Німеччині, Чехії, Італії, Іспанії та Туреччині.

Додамо

Раніше в ексклюзивному коментарі UWN Самітовська розповідала, що віднедавна замовити водійське посвідчення українці можуть навіть не виходячи з дому: через електронний кабінет водія та застосунок "Дія". До прикладу, лише через застосунок з травня замовили такий обмін 210 тис. 107 осіб.

Окрім доставки посвідчень водія "Укрпоштою" по Україні також діє така міжнародна доставка.

"Зокрема, через електронний кабінет водія можливо замовити доставку посвідчення у Польщу, Німеччину, Чехію та Італію. А через "Дію" – винятково на території України. А з 7 грудня 2023 року ми запустили повторну доставку посвідчень водія через електронний кабінет водія за кордон. Ця опція корисна для тих осіб, які з певних причин не змогли забрати своє замовлене водійське", – уточнила речниця.

Читайте також:
РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію