USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію

Кількість реєстраційних операцій з початку місяця зросла на 42%
авто
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Впродовж квітня цього року в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ спостерігається збільшення кількості реєстраційних дій із транспортними засобами. Про це повідомляє пресслужба центру.

Зокрема, за перший тиждень цього місяця у сервісних центрах МВС було проведено 43 578 реєстраційних дій. Впродовж другого тижня – 48 784, а третього – 61 816. Всього з початку цього місяця станом на 22 квітня кількість реєстраційних операцій зросла на 42%.

Найбільше спостерігається попит на перереєстрацію по договору купівлі-продажу та дарування. З початку квітня було оформлено 110 997 за договорами купівлі-продажу, а за аналогічний період березня – 74 389.

Крім того, збільшилась кількість перереєстрацій транспортних засобів за договором дарування. За перші три тижні квітня було здійснено 2564 таких операцій, а за аналогічний період березня – 444.

Як перереєструвати авто?

Спочатку необхідно отримати талон на отримання послуги. Це можна зробити онлайн на офіційному вебсайті в розділі Е-запис, а також у терміналі, що розташований у приміщенні сервісного центру Міністерства внутрішніх справ.

Під час оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі МВС, необхідно підготувати такі документи:

  • паспорт громадянина України або посвідка на тимчасове чи постійне проживання;
  • реєстраційний номер облікової картки;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • довіреність на іншу особу (за потреби).

Якщо ви вирішили подарувати транспортний засіб, договір дарування можливо оформити у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ. Також цей документ можливо зробити в нотаріуса та додати до загального пакета документів для здійснення перереєстрації. Відповідно до Податкового кодексу України, за перший і другий ступені спорідненості податки не сплачуються.

Скільки коштує послуга?

Вартість перереєстрації легкового авто – орієнтовно 755 гривень без видачі номерного знака. Сюди входить адміністративна послуга та бланк свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Перед візитом до сервісного центру МВС можливо онлайн забронювати бажану комбінацію цифр або літер номерного знака в Кабінеті водія у розділі "Електронні послуги". Для того аби знати, на яку суму розраховувати, на сайті Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ розміщений "Калькулятор орієнтовної вартості реєстрації транспортних засобів".

З чим пов’язане збільшення кількості перереєстрації?

Ймовірно, така активність пов’язана з тим, що 11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про мобілізацію. Згідно з ним представники ТЦК і СП можуть вилучити транспортний засіб на потреби ЗСУ в українців, у власності яких є більше одного транспортного засобу. 

Тобто якщо особа має два транспортні засоби, то один може бути вилучений на потреби ЗСУ. Мобілізувати транспортний засіб можуть представники ТЦК і СП. Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Перед тим як забирати автомобіль, мають провести оцінку авто і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість.

Читайте також:
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме