USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні через "Дію" перереєстрували вже понад вісім тисяч транспортних засобів

Громадяни через застосунок почали продавати та купувати легкові авто, мотоцикли й мопеди
авто й дія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З початку запуску в "Дії" послуги з перереєстрації транспортних засобів (20 грудня минулого року, – ред.) станом на 19 січня через мобільний застосунок в Україні перереєстрували понад 8 тис. 500 одиниць транспорту. Громадяни через застосунок почали продавати та купувати легкові авто, мотоцикли й мопеди, повідомила в ексклюзивному коментарі UWN начальниця управління комунікації Головного сервісного центру МВС Катерина Самітовська.

"Ця послуга доступна винятково для фізичних осіб", – уточнила речниця. 

Як продати та купити авто онлайн

За словами Самітовської, продавцю необхідно авторизуватися у застосунку "Дія", згенерувати QR-код та поділитися ним із покупцем. Далі особа, яка хоче придбати транспортний засіб, має виконати наступні дії:

  • залишити наявний номерний знак або забронювати новий зі спеціальною серією DI;
  • при замовленні нового номерного знаку обрати платну чи безплатну комбінацію;
  • обрати вид свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу: електронне чи виготовлене на бланку;
  • вказати відділення "Укрпошти" для отримання номерних знаків та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;
  • підтвердити правильність введених даних;
  • оплатити послугу.
"Потім відомості про продавця, покупця та автомобіль автоматично перевіряють через Єдиний держреєстр транспортних засобів на наявність обмежень. До сервісних центрів МВС звертаються громадяни, яким відхиляють заявку на здійснення перереєстрації транспортного засобу. Такі повідомлення генеруються після автоматичної перевірки в електронних реєстрах інформації щодо продавця та покупця", – пояснила начальниця управління комунікації.

Як пройти перевірку в Держреєстрі

Самітовська додала, що відхилення заявки можливо, тоді, коли є арешт на рухоме чи нерухоме майно, заборгованість за сплату аліментів, авто знаходиться в розшуку, певні обмеження чи обтяження.

У таких випадках для з’ясування точної причини відмови у здійсненні перереєстрації необхідно звернутись до зручного Сервісного центру МВС. 

"У разі успішної перевірки в електронних реєстрах, формується договір купівлі-продажу, який підписують покупець та продавець за допомогою "Дія.Підпис". Підписані документи надходять до Сервісного центру МВС. Адміністратор закріплює обрані номерні знаки та видруковує свідоцтво про реєстрацію авто за новим власником. Готовий пакет документів передають до "Укрпошти", а поштовий оператор направляє на вказану замовником адресу", – розповіла речниця.  
Новини за темою: Від травня понад 200 тис. осіб замовили водійське посвідчення через застосунок "Дія", – речниця Сервісного центру МВС

Договір купівлі-продажу заповнюється впродовж 24 години з початку формування. Анулювати його можливо тільки до моменту підписання. А в "Дії" доступний винятково перший продаж авто упродовж поточного року.

Коли покупець зможе користуватись транспортним засобом

Якщо покупець залишив номерний знак, користуватись автівкою можна одразу, коли з’явиться свідоцтво про реєстрацію в застосунку.

Якщо замовляли нові номерні знаки, керувати автомобілем можливо тільки після їхнього отримання поштовим оператором.

Послуги водійського посвідчення, реєстрації та перереєстрації авто подорожчали

З 1 січня в Україні подорожчали сервісні послуги Міністерства внутрішніх справ.

Зокрема, підвищилася вартість послуг територіальних органів із надання сервісних послуг МВС:

  • видача посвідчення водія на право керування транспортними засобами підвищилася з 26 до 230 гривень;
  • прийом теоретичного іспиту – з 13 до 250 гривень;
  • прийом практичного іспиту – з 13 до 420 гривень.
Новини за темою: Отримання водійських прав по-новому: 60% осіб успішно склали теорію з першої спроби, розповіли в Сервісному центрі МВС

А також реєстрація, перереєстрація колісних транспортних засобів усіх категорій з видачею свідоцтва про реєстрацію або її формуванням в електронній формі та присвоєнням буквено-цифрової комбінації номерних знаків з їхньою видачею або без неї, зняття з обліку транспортного засобу з видачею облікової картки та номерних знаків для разових поїздок – з 200 до 350 гривень.

Також із 1 січня змінилися суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових авто на території України.

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто