USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Поведінка Росії в акваторії Чорного моря нагадує терористичну, – Плетенчук

У ВМС ЗСУ звернули увагу на те, що Чорне море є територією спільного користування, і нагадали, що воно омиває три країни НАТО
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Поведінка Росії в акваторії Чорного моря зараз нагадує терористичну. А про те, щоб прорвати "якусь блокаду", в цьому випадку не йдеться. Про це в ефірі UWN повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Про те, щоб прорвати якусь блокаду, в цьому випадку не йдеться. Так, поведінка Росії в акваторії нагадує терористичну, вони залякують, вони проводять опитування, хоча вони для цього не мають ніяких підстав. Що стосується так званого "прориву блокади", то давайте повернемось взагалі до визначення "морська блокада", для цього треба мати велике групування безпосередньо в морі, яке заблокує ділянку моря і не буде давати можливості якимось суднам проходити. В цьому випадку про це не йдеться взагалі, вони фактично в штатному режимі заходять-виходять, там не припинявся ніколи рух суден в цій зоні, вони заходять в дунайські порти, вантажаться і, відповідно, цей процес триває і зараз", – наголошує Плетенчук.

До того ж у ВМС ЗСУ звернули увагу на те, що Чорне море є територією спільного користування і нагадали, що воно омиває три країни НАТО.

"Що стосується польотів над акваторією Чорного моря. Це нейтральні води і, враховуючи те, що Чорне море – це море спільного користування (там є три країни НАТО – Турецька Республіка, Румунія, Болгарія), тому це цілком нормальний процес, в цьому немає нічого надзвичайного, все полягає в правовому полі. Взагалі такі організації, як НАТО і решта подібних, завжди діють в правовому полі, тому це взагалі відносити до якихось надзвичайних подій я б не став", – пояснив він.

"Блокада" Чорного моря

Російська Федерація 18 липня офіційно припинила свою участь у "зерновій ініціативі", в рамках якої Україна експортувала продовольство та добриво із заблокованих російськими військами чорноморських портів. Разом із цим Кремль відкликав гарантії безпеки судноплавства, які зобов'язувався виконувати в рамках підписаних угод, і пообіцяв згорнути морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря, що, власне, Росія і зробила 20 липня, оголосивши фактичну блокаду Чорноморського узбережжя України. 

Військово-морські сили України з того часу вже неодноразово повідомляли, що у Чорному морі на бойовому чергуванні
перебувають російські кораблі, що підтверджує погрози Кремля.

Чого ж хоче РФ?

Ще у травні російське МЗС оприлюднило вимоги щодо продовження "зернової угоди", без виконання яких погрожувало припинити участь в ній.

Серед вимог:

– зняття перешкод для експорту російської продукції, у тому числі добрив;

– під'єднання Россєльхозбанку до SWIFT. Його від’єднали від міжнародної міжбанківської системи через санкції.

Прорив "блокади"

Представник OSINT-спільноти Маркус Джонсон 31 липня повідомив, що ізраїльське судно Ams1 проігнорувало російську "блокаду" Чорного моря та увійшло в українське гирло Дунаю.

"Ams1 входить в українську гілку Дунаю. Він був першим кораблем, який прорвав російську блокаду Чорного моря після бомбардування Рені 25 липня. Судно почало свою подорож з Ашдода, Ізраїль, і відкрито рекламувало пункт призначення – Україна, оскільки перетинало Чорне море прямим курсом", – йдеться в повідомленні Джонсон.

Загалом, станом на 21:40 за київським часом 31 липня на якірній стоянці на південь – південний захід від острова Зміїний (переважно в терводах Румунії) перебувають щонайменше 16 "проривателів блокади". Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко, коментуючи новини щодо прориву трьох суден, зокрема, під прапором Ізраїлю блокади Чорного моря.

За його словами, деякі з суден прийшли у зазначені територіальні води досить давно, саме тоді і після того, коли РФ заявила про вихід із "зернової угоди". Ще кілька суден наразі на шляху від Босфору.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську