USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Посольства України продовжують отримувати погрози

Кулеба назвав інцидент "добре спланованою кампанією з терору"
кулеба МЗС
Джерело: відкриті джерела

Загалом вже зафіксовано 33 випадки погроз, що надійшли до українських дипломатичних установ в 17 країнах: 1 замах на теракт, 2 повідомлення про мінування, 1 випадок вандалізму, 1 випадок письмової погрози та 28 закривавлених пакунків. Про це повідомив спікер МЗС Олег Ніколенко.

Зокрема, сьогодні зранкудо посольства України в Греції надійшов закривавлений пакунок. Адреса відправника така ж як і на решті конвертів, які раніше надійшли до українських посольств та консульств: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen. Грецька поліція розпочала слідчі дії.

В українському МЗС очікують пришвидшення розслідування з боку німецьких правоохоронців.

Що було раніше

30 листопада, на території українського посольства в Мадриді пролунав вибух. Згодом сталом відомо, що невідомив приніс до будівлі посилку, яка адресувалась українському консулу Сергію Погорельцеву. Про це повідомило іспанське видання Efe.

Пакунок без зворотніх даних не був схожий на пошту дипломатів і викликав у секретарки посла підозри. Жінка передала "пошту" коменданту, відповідальному, серед іншого, за охорону посольства.

"У пакунку виявилася коробка, тож у коменданта з’явилися підозри і він сам – щоби нікого не було поруч – вийшов із цією "поштою" на подвір’я перед тим, як її відкрити. А щойно відкрив, почув, що там щось клацнуло, моментально її відкинув, і вже тоді почув вибух", – розповів Погорельцев, додавши, що коменданту пошкодило руки.

Невідомі передали у посольство України посилку з вибухівкою
Джерело: відкриті джерела

Reuters повідомляє, що за кілька годин після вибуху дивний лист надійшов і до компанії Instalaza, яка виготовляє зброю для України. Рентгенівський знімок показав у посилці вибухівку, яка активувалась б, якщо б конверт відкрили. Відомо, що обидва конверти мали одного відправника.

До підприємства було направлено поліцію, територія заводу була оточена, а рух транспорту та пішоходів на прилеглих вулицях – перекрито. Увечері фахівці підірвали пакунок контрольованим способом, операція завершилася без жертв і постраждалих. Поліція почала збір речових доказів для аналізу вмісту пакунку.

Верховний суд Іспанії розпочав розслідування нападу як можливого терористичного акту.

Близько полудня 1 грудня стало відомо про відправку ще двох підозрілих пакетів на адресу прем’єр-міністра Іспанії та міністерства оборони країни.

Відомо, що конверт для голови уряду виявив департамент безпеки, фільтруючи кореспонденцію. Пакет негайно знешкодили. 

До міноборони надійшов пакет схожий на ті, що надійшли до посольства України та компанії з виробництва зброї Instalaza.

Після теракту в Іспанії до посольств України в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Австрії, генеральних консульств в Неаполі (Італія) та Кракові (Польща), консульства в Брно (Чехія) надійшли закривавлені пакунки з очима тварин. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Крім цього, вхід до помешкання посла в Ватикані зазнав вандалізму, посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося. 

Голова МЗС Дмитро Кулеба вже прокоментував інцидент, назвавши його "добре спланованою кампанією з терору".

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот