USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 80% іноземних компонентів для ракет РФ виробляють у США, – документ

У російських ракетах також є компоненти, вироблені у Швейцарії, Німеччині та Японії
збита ракета
Збита ракета "Кинджал", 4 травня 2023 р.
Джерело: Defense Express

Переважну більшість іноземних електронних компонентів, які Росія використовує для виробництва ракет, вироблено у США – 81%. Про це йдеться в документі санкційної групи Єрмака – Макфола, передає LIGA.net.

Друга найбільша частка після США – в електронних компонентів, вироблених у Швейцарії (8%). По 3,5% – у Німеччині та Японії.

Джерело: Liga.net

Зазначається, що у складі крилатих ракет повітряного базування Х-101 міститься щонайменше 53 типи ЕКБ (мікросхеми, чипи тощо) виробництва іноземних компаній. Зокрема, йдеться про такі компанії як:

  • STMicroelectronics (Швейцарія);
  • Vicor (США);
  • XILINX (США);
  • Intel Corporation (США);
  • Texas Instruments (США);
  • ZILOG (США), Maxim Integrated (США);
  • Cypress Semiconductor (США).

Водночас для виробництва крилатих ракет морського базування 3М-14 "Калібр" використовується щонайменше 45 типів ЕКБ іноземного виробництва.

Балістичні ракети 9М723 і крилаті ракети 9М728/9М729 зі складу комплексу "Іскандер" оснащуються щонайменше 15 і 32 типами іноземної ЕКБ відповідно. А в складі аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" використовується щонайменше 48 іноземних компонентів.

Як поінформували в ГУР Міноборони, у російській ракеті "Торнадо-С" виявили чип, виготовлений всесвітньо відомою американською компанією Intel.

Реакція Заходу

Посли "Великої сімки" відреагували на інформацію про західні компоненти в російських ракетах.

"Посли G7 підтримують усіх українців, які переживають постійну загрозу та руйнування ракетних ударів Росії. Ми подвоюємо наші зусилля, щоб позбавити Росію компонентів, які вона використовує для завдання ударів по цивільному населенню та інфраструктурі в Україні", – йдеться в повідомленні.

Раніше

Як розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, Російська Федерація не може виготовляти напівпровідники, чіпи, процесори, потрібні для створення ракет, але отримує компоненти контрабандою з країн, які симпатизують їй.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням