USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польські фермери погрожують заблокувати пункт "Медика – Шегині"

Фермери вимагають включення субсидії на кукурудзу, збільшення суми ліквідних кредитів, збереження сільськогосподарського податку на минулорічному рівні
КПП
Польща може заблокувати КПП "Медика - Шегині"
Джерело: відкриті джерела

Польські фермери можуть відновити блокаду пункту "Медика – Шегині", якщо не отримають письмового підтвердження щодо виконання їх вимог. Про це пише  Polska Agencja Prasowa.

"Якщо ми не отримаємо письмового підтвердження, що наші вимоги будуть виконані, ми повернемося до блокади", – заявив лідер фермерів-протестувальників Роман Кондрув.

Видання нагадує про те, що фермери розпочали свій протест 23 листопада минулого року й призупинили його вже 24 грудня. Днем раніше до "Медика – Шегині" прибув міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський, який запевнив фермерів у тому, що їхні вимоги будуть виконані.

Вимоги передбачають:

  • включення субсидії на кукурудзу;
  • збільшення суми ліквідних кредитів для фермерів;
  • збереження сільськогосподарського податку на минулорічному рівні.

Як відзначив Кондрув, поки що він не отримав письмових запевнень у тому, що вимоги будуть виконані.

"Ми хочемо отримати такі запевнення в письмовій формі, і я буду обговорювати це в середу, зокрема, із заступником міністра сільського господарства Стефаном Краєвським. Для нас важливо, щоб ми отримали письмове запевнення, що наші вимоги будуть виконані. Якщо міністр не може дати такого запевнення, нехай це напише прем'єр-міністр", – додав міністр.

Якщо ж переговори в середу не принесуть результати, фермери знову заблокують пункт пропуску.

Новини за темою: Польща збереже заборону на імпорт українського зерна

Всі вимоги фермерів будуть прийняті

Уряд Польщі планує прийняти всі три вимоги від фермерів та приступити до їхньої реалізації. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак. 

"Міністерство приймає всі три вимоги фермерів і приймає їх до реалізації", – сказав чиновник.

З цього слідує, що Колодзейчак послався на вимоги організації Podkarpacka Oszukana Wieś, яка сьогодні має вирішити, чи відновлюватиме протест на переході "Медика". Зокрема Podkarpacka Oszukana Wieś хотіла запровадити субсидії на кукурудзу та збільшити кредитування фермерів до 2,5 мільярдів злотих.

"Йдеться про збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Він підвищився – залежить від ціни на жито. Тут підготовлені зміни до закону, які має прийняти Сейм. Ті органи місцевого самоврядування, які погодяться застосовувати податкові пільги, отримають державну компенсацію", – сказав Колодзейчак.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Дональд Туск впевнений, що країна близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Однак спершу глава уряду Польщі пропонує обговорити питання з президентом України Володимиром Зеленським.

Станом на грудень минулого року через блокування кордону польськими перевізниками українська економіка вже втратила 1 млрд євро. При цьому Польща зазнає ще більших економічних втрат.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України