USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону, – Туск

Прем'єр Польщі пропонує президенту України обговорити питання блокування кордону.
Блокада кордону

Польські перевізники розблокували два КПП на кордоні з Україною

Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Дональд Туск впевнений, що країна близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Однак спершу глава уряду Польщі пропонує обговорити питання з президентом України Володимиром Зеленським, пише Reuters.

"Ми близькі до переконання, що наші дії можуть принести результати як на переговорах у Києві, так і в Брюсселі. Не думаю, що досягнемо того максимуму, якого хочуть далекобійники. Але здається, що те, що може бути досягнуто, дозволить нам зняти емоції і зняти блокаду на кордоні", – заявив Туск на пресконференції.

При цьому зазначив: зробить все можливе, щоб полегшити життя і долю польських далекобійників.

І додав, що чинні правила щодо дозволів для українських водіїв діятимуть до червня 2024 року і малоймовірно, що будуть змінені до цього часу.

"Інші питання можуть бути вирішені на "операційному рівні". Детальніше обговорю питання блокування кордону далекобійниками з президентом України Володимиром Зеленським під час свого майбутнього візиту до Києва", – сказав Туск.

Блокада кордону

Нагадаємо, 14 грудня стало відомо, що у Польщі місцева влада Дорогуська не погодила нову акцію протесту, яку організовували польські перевізники на кордоні з Україною. Водії вирішили звертатися до суду.

А 15 грудня суд у Польщі скасував рішення мера ґміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною. Про це поінформував активний учасник блокади, польський політик з ультраправої партії Ruch Narodowy Рафал Меклер.

Через блокування кордону польськими перевізниками українська економіка вже втратила 1 млрд євро. При цьому Польща зазнає ще більших економічних втрат. Про це під час брифінгу заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

За його словами, за день простою на кордоні українські перевізники втрачають близько 300–350 євро за кожну вантажівку.

Нагадаємо, новий міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак назвав протест польських перевізників на кордоні з Україною "транспортним гордієвим вузлом", який затягнувся через бездіяльність попередників. За його словами, розвʼязати цю ситуацію нині буде важко.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України