USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна планує незабаром у Швейцарії провести Саміт миру й залучити більше країн для міжнародної підтримки, – Желіховський

Експерт зауважив і про лідерство Великої Британії на міжнародній арені підтримки України у війні з РФ
Станіслав Желіховський
Станіслав Желіховський
Джерело: UWN

Україна планує незабаром у Швейцарії провести Саміт миру, на який хоче запросити якомога більшу кількість країн, які б могли надати свою підтримати. Про це в ефірі UWN заявив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

"Лідерство Урсули фон дер Ляєн, Жозепа Борреля і Шарля Мішеля показало, наскільки ці політики Європейського Союзу хочуть нам допомогти. Вагому роль відіграли в тому, що все-таки на останньому спеціальному саміті Європейського Союзу Віктор Орбан все ж таки розблокував той пакет допомоги в розмірі 50 мільярдів євро, який отримає наша держава. Треба це також розуміти і дякувати їм", – сказав він.

Водночас експерт зауважив і про лідерство Великої Британії на міжнародній арені підтримки України у війні з РФ.

"Тут варто сказати вдячні слова прем’єр-міністру Ріші Сунаку і також його попереднику Борису Джонсону та іншим політикам цієї країни, які вочевидь ратують за те, щоб допомогти Україні. І саме з Великою Британією в нас була підписана перша безпекова угода в січні. Це також варто визнати. Сподіваємося, що таких партнерів в нас буде все більше", – зазначив політолог.

Желіховський також додав про Польщу, країни Скандинавського півострова, Італію та ті держави, які не належать до західного світу, але "добре допомагають і сподіваються на нашу перемогу".

"Україна повинна не лише дякувати, але і збільшувати це коло як серед партнерів по вільному світу, так і тих держав, які ми умовно відносимо до країн Глобального Півдня. А на цьому шляху також працює наша дипломатія, політикум, щоб залучитися їхньою підтримкою. Зокрема, йде робота з такою державою, як Китайська Народна Республіка. Навіть попри те, що фактично остання є в іншому таборі сучасної глобальної політики, але з усім тим на полях Мюнхенської конференції з безпеки мали місце зустрічі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з колегою з Китаю, з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. І все-таки можна було й Китай залучити до підтримки української "формули миру"", – пояснив експерт-міжнародник.

Разом з тим Желіховський висловив сподівання, що Пекін все-таки не буде допомагати Російській Федерації в її "хрестовому поході проти України, проти вільного світу".

"Нехай все ж таки займе поміркованішу позицію. Враховуючи те, що Китай має вплив на ті ж самі країни Глобального Півдня. А це також стане тригером для залучення держав, які зможуть підтримувати українську візію перемоги", – резюмував політолог.

Новини за темою: Китай представив свій "мирний план" із 12 пунктів з приводу війни Росії в Україні: Про що в ньому йдеться

Раніше 

Президент України Володимир Зеленський ще торік заявляв, що йому не були відомі конкретні положення документа для російсько-української війни, який планує представити Пекін, і він розраховує на підтримку української "формули миру".

"Міністр закордонних справ мені сказав, що відбулося неформальне спілкування, діалог з колегою із Китаю, і дійсно сказав, що в них (Китаю, – ред.) є ідея відповідного документа або резолюції. Мені здається, що наш документ і наша "формула миру", яку ми запропонували і яку підтримала велика кількість держав. Але все ж таки офіційно документа ніякого не бачив", – зазначав тоді Зеленський.

 
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат