USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Угода України з Великою Британією про співпрацю у сфері безпеки поставила певний тренд, – Єрмак

Угода включає положення про спільне виробництво зброї, конкретику фінансової підтримки тощо
Єрмак
Джерело: відкриті джерела

Угода України з Великою Британією про співпрацю у сфері безпеки поставила певний тренд і рівень. Про це сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Безумовно, мені здається, що це такий рівень, якого всі намагатимуться дотримуватися", – заявив Єрмак.

І додав, що для України є обов'язкові пункти, які мають бути в інших угодах.

"Точно є у Вільнюській декларації країн G-7, в основу якої, зазначу, поклали проєкт Київського договору про безпеку (Kyiv Security Compact), розроблений міжнародною експертною групою, під спільним керівництвом колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена та моїм. Ці пункти вже розвинені у договорі із Великою Британією. І це для нас є абсолютно важливим, що ця угода діятиме до нашого членства в НАТО", – зазначив глава ОП.

Угода включає положення про спільне виробництво зброї, конкретику фінансової підтримки, інформаційну безпеку, санкції, співробітництво на рівні розвідок. Не лише військову підтримку.

Єрмак вказав, що фактичні моменти, які були на декларативному рівні принциповими у Вільнюській декларації G-7 і які наразі набули розвитку в угоді з Великою Британією, "використають в тому числі й з іншими країнами".

Чому Велика Британія випередила в угоді США?

Чиновник пояснив, що такий крок "був внутрішньою домовленістю".

"З американцями ми готуємося, вже почали перші консультації. Америка, як і раніше, залишається головним нашим партнером, союзником. Тому в договорі зі США буде ще більше пунктів, думаю, він буде ще особливішим. Працюємо над цим", – розповів очільник Офісу президента.

Що з "формулою миру"?

Єрмак також додав, що за "формулою миру", Україна не відмовилася від використання майданчика Організації Об'єднаних Націй у частині просування "формули".

"Маю сказати, до речі, що пані Дікарло, яка брала участь у зустрічі в Давосі (заступник генсека ООН з політичних питань, – ред.), і ООН підтримують нашу "формулу миру". Загалом один із принципів, на якому побудована "формула миру", – це статут ООН. Ми навіть побачили, що під кожен пункт "формули" вже є раніше проголосовані резолюції. Сподіваюся, що ООН буде нашим партнером і сприятиме тому, щоб у тому числі відбувся перший Саміт світу на рівні лідерів", – поінформував політик.

Також він повідомив, що за дорученням президента України найближчим часом планує провести телефонну розмову з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй та подякувати йому за участь у роботі над "формулою миру". 

Новини за темою: В Офісі президента розповіли, які країни ЄС ще не приєдналися до декларації щодо гарантій безпеки для України

Документ про співпрацю між Україною й Великою Британією

У документі про співпрацю у сфері безпеки між Україною і Британією прописані деякі гарантії на випадок повторного вторгнення РФ.

Варто зазначити, що здебільшого документ регулює в письмовому вигляді вже наявні заходи допомоги для України від Британії. Однак там є додаткові пункти, які мають допомогти Україні на випадок нового нападу окупантів.

За допомогою нової угоди учасники працюватимуть над забезпеченням стійких сил, здатних захистити Україну прямо зараз і стримати російську агресію в майбутньому. Зокрема, шляхом надання допомоги у сфері безпеки та поставок сучасного військового обладнання на суші, у повітрі та на морі, у космосі та у кіберсфері. 

Пріоритет – протиповітряна оборона, артилерія, далекобійні засоби ураження, бронетехніка та бойова авіація.

Більше про це ми писали в нашому матеріалі.

Нагадаємо, під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака 12 січня лідери підписали історичний документ про співпрацю у сфері безпеки.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується