USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Китай представив свій "мирний план" із 12 пунктів з приводу війни Росії в Україні: Про що в ньому йдеться

Пекін закликає до припинення бойових дій та "відмову від менталітету холодної війни"
Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало "позицію країни щодо політичного врегулювання української кризи" з 12 пунктів.

Ось як сформульовані пропозиції Китаю:

1. Повага до суверенітету всіх країн. Необхідно суворо дотримуватися міжнародного права, зокрема Статуту ООН, і "відкинути подвійні стандарти".

2. Відмова від менталітету холодної війни. "Безпека однієї країни не повинна забезпечуватися за рахунок інших", а військові блоки не повинні зміцнюватися і розширюватися. Сторони конфлікту мають сформувати "збалансовану, ефективну та стійку архітектуру європейської безпеки".

3. Припинення бойових дій. Пекін зазначає, що конфлікти "нікому не приносять вигоди" та закликає до деескалації.

4. Поновлення мирних переговорів. "Міжнародне співтовариство має відкрити двері до політичного врегулювання та створити умови для поновлення переговорів".

5. Вирішення гуманітарної кризи. Гуманітарні питання "не повинні політизуватись". Китай закликає підтримати ООН як координатора надання гуманітарної допомоги постраждалим.

6. Захист цивільного населення та військовополонених. Пекін закликає відмовитися від ударів по цивільних об'єктах та нападів на мирних жителів і нагадує про необхідність захищати права жінок, дітей та військовополонених.

7. Забезпечення безпеки атомних електростанцій. Китай виступає проти збройних нападів на АЕС. Сторони конфлікту повинні дотримуватись Конвенції про ядерну безпеку. Безпеки ядерних об'єктів має сприяти МАГАТЕ.

8. Зниження стратегічних ризиків. У цьому пункті йдеться про неприпустимість застосування ядерної, хімічної та біологічної зброї будь-якої зі сторін.

9. Сприяння експорту зерна. Сторони повинні виконувати угоду про перевезення зерна, підписану Росією, Україною, Туреччиною та ООН у 2022 році.

10. Припинення односторонніх санкцій. На думку Пекіна, санкції, що вводяться, повинні бути схвалені Радою Безпеки ООН. Інакше вони не вирішують проблеми, а створюють нові.

11. Підтримка стабільності промислових ланцюжків та ланцюжків поставок. Сторони конфлікту мають "виступати проти використання світової економіки як інструмент для досягнення політичних цілей", зазначає МЗС КНР.

12. Сприяння повоєнному відновленню. Міжнародна спільнота має підтримати відновлення у зоні бойових дій, Китай готовий надати допомогу.

Реакція США

Сполучені Штати негайно розкритикували цей план, а радник президента Джо Байдена з національної безпеки заявив, що війна "може закінчитися завтра, якщо Росія припинить атакувати Україну та виведе свої сили".

Джейк Салліван сказав CNN:

"Моя перша реакція на це полягає в тому, що це може зупинитися на першому пункті, який полягає в повазі суверенітету всіх націй. Україна не нападала на Росію. НАТО не нападало на Росію. Сполучені Штати не атакували Росію. Росія вже програла цю війну. Цілі Росії у війні полягали в тому, щоб стерти Україну з карти світу, поглинути її Росією. Вони не змогли цього зробити, і вони не в змозі це зробити", – підсумував він. 

Раніше 

Президент Володимир Зеленський заявляв, що йому не були відомі конкретні положення документа для російсько-української війни, який планує представити Пекін, і він розраховує на підтримку української "Формули миру".

"Міністр закордонних справ мені сказав, що відбулося неформальне спілкування, діалог з колегою із Китаю, і дійсно сказав, що в них (Китаю, – ред.) є ідея відповідного документа або резолюції. Мені здається, що наш документ і наша "Формула миру", яку ми запропонували і яку підтримала велика кількість держав... уже й ми чекаємо, що підтримають наші ініціативи і 23 числа (лютого, – ред.), коли буде засідання ООН, голосування щодо відповідної резолюції. Мені здається, важливо, щоб була одна позиція. Але, тим не менше, офіційно документа я ніякого не бачив", – зазначив Зеленський.

Читайте також:
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото