USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Допомагав обходити санкції за будівництво "Північного потоку-2": В Німеччині вирує скандал з "кліматичним" фондом

Підозрюють, що фонд отримав 20 мільйонів євро "пожертв", а декларацію приховав
Північний потік - 2

Північний потік - 2

Джерело: відкриті джерела

Німецький фонд "Захист клімату та екології" підозрюють у співпраці з Росією щодо обходу санкцій для завершення будівництва "Північного потоку-2". Організація, ймовірно, отримала 20 мільйонів євро "пожертв" від компанії Nord Stream 2 AG (керує російськими газопроводами "Північний потік" і "Північний потік-2"), не сплатила половину цієї суми у вигляді податку, а декларацію приховала. Про це повідомляє німецьке видання Bild.

Фонд "Захист клімату та екології"

Справа стосується фонду "Захист клімату та екології", який був заснований два роки тому з ініціативи прем'єр-міністерки землі Мекленбург-Передня Померанія Мануели Швезіг. Фонд мав допомогти обійти санкції США компаніям, які брали участь у будівництві російського газопроводу "Північний потік-2".

"За даними уряду штату, з 2018 року Швезіг сім разів зустрічалася з Маттіасом Варнігом (67 років), давнім керуючим директором Nord Stream 2 AG. Одна зустріч навіть відбулася наодинці. Також відбулися три тривалі телефонні розмови між Швезіг і найважливішим енергетичним менеджером Путіна в Німеччині. Тепер зрозуміло: Швезіг не сама боролася за найважливіший великий енергетичний проєкт кремлівського диктатора Володимира Путіна, а тісно співпрацювала із найближчим путінським оточенням", – зазначає видання.

Однак після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, проєкт будівництва газопроводу заморозили. Тоді ж у травні 2022 року Швезіг оголосила про розпуск фонду, а гроші, що переказуються з "Північного потоку-2", мали б використовуватися з гуманітарною метою. Проте "Захист клімату та екології" працює і досі.

"Тут (в Україні, – ред.) досі чекають грошей, які вона обіцяла для України", – сказав депутат Бундестагу, експерт з економіки Християнсько-демократичного союзу Тілман Кубан.

"Пожертви" для фонду

Тепер стало відомо, що минулорічна податкова декларація цього фонду "таємниче зникла". Відомо, що одна з робітниць спалила в каміні щонайменше три податкові декларації фонду, у тому числі за 2022 рік. У цьому зізнався голова податкової служби Уве Ольшевський на засіданні комітетів із прав і фінансів.

Разом з іншими паперами згоріли і податкові декларації, що стосуються пожертвування на суму 20 мільйонів євро від кремлівської групи "Газпром". Половина цієї суми мала бути сплачена як податок на дарування. Втім, податки за ці кошти до держбюджету не надійшли.

"Північний потік-2": будівництво та санкції

"Північний потік-2" (Nord Stream 2) – це друга черга російсько-німецького газогону, яку прокладають дном Балтійського моря. В разі добудови ця система газогонів могла б експортувати з Росії до ЄС до 110 мільярдів кубометрів газу на рік, що дало б змогу повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" – близько 10 мільярдів євро, і первинно половину коштів для цього планували надати європейські інвестори, половину – Росія. Однак санкції змінили ці плани. В Україні, Польщі, США та ще в низці країн ЄС його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та ЄС завантажені газом не більше ніж наполовину.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" - цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції.

"Північний потік" був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки він розподілявся далі країнами Євросоюзу.

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винні ще встановлюються. Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені США та їхні союзники.

Втім після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європі різко скоротили споживання російського газу

 
Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Один із вбитих у Німеччині військових служив у ДШВ Один із вбитих у Німеччині військових служив у ДШВ
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено