USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підрив Каховської ГЕС: Копачі розкрадають археологічну спадщину

За часів створення Каховського водосховища під його водами опинилися археологічні об‘єкти різних періодів
Каховське водосховище міліє_1
Джерело: Мост

Одним із наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС на Херсонщині 6 червня стало розкрадання археологічної спадщини копачами. Про це інформує Міністерство культури та інформаційної політики України.

Зазначається, що через підрив Каховської ГЕС сотні об’єктів культурної спадщини були пошкоджені, затоплені або знищені навмисне.

У Мінкульті відзначили, що за часів створення Каховського водосховища під його водами опинилися археологічні об'єкти різних періодів. Різке падіння рівня води після підриву дамби та розмивання берегів і затоплення територій нижче за течією Дніпра спричинило критичну ситуацію з охороною археологічної спадщини в регіоні.

"На території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, а також Одеської області активізувалися копачі-грабіжники, що визбирують цінні предмети з допомогою металодетекторів", – йдеться у повідомленні.

Міністерство звернулося до керівників ОВА постраждалих областей, а також до МВС та правоохоронних органів задля ефективної протидії пограбуванню археологічних об'єктів. Крім того, науковці-археологи, музейники, пам'ятко- та правоохоронці об'єднають зусилля для моніторингу, фіксації пошкоджень та інших невідкладних робіт.

Відповідну дорожню карту фахівці Мінкульту обговорили з Інститутом археології НАН України та іншими партнерами, а також з Національним заповідником "Хортиця".

Роботи з моніторингу та фіксації стану об'єктів тривають від перших днів зміни рівня води у Каховському водосховищі, зокрема у Запоріжжі.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог