USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Під час повномасштабного вторгнення Росії постраждали понад 100 журналістів, – RSF

11 журналістів загинули під час роботи
Журналістика
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від російської агресії за два роки повномасштабної війни в Україні. Про це повідомляє міжнародна організація "Репортери без кордонів" (RSF).

"За даними RSF, за останні два роки жертвами насильства стали понад сто журналістів. Серед них 11 журналістів загинули під час роботи. Інші стали жертвами бомбардувань їхніх редакцій, а деякі були поранені або зникли безвісти. На окупованих Росією українських територіях місцеві незалежні голоси зведені нанівець, змушені припинити будь-яку діяльність", – йдеться у матеріалі.

Щонайменше 35 журналістів поранені під час роботи на фронті, атак на телевежі, офіси ЗМІ чи на готелі, зазначають автори.

Також двоє українських журналістів вважаються зниклими безвісти в Росії. Серед них – фрилансерка "Української правди" Вікторія Рощина, про яку немає відомостей із серпня 2023 року та журналіст агентства "УНІАН" Дмитро Хилюк.

Щонайменше 12 журналістів затримано, додають у виданні.

"Ірина Данилович, журналістка-фрілансерка з Криму, яка працювала на кілька місцевих ЗМІ, була викрадена Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ) у квітні 2022 року та перевезена до в'язниці в Росії у липні 2023 року. В окупованому Мелітополі на південному сході України кілька журналістів, які працювали на каналі новин у Telegram, що належить українському новинному сайту "РІА-Мелітополь", були заарештовані у серпні 2023 року за "шпигунство" і відтоді перебувають у в'язниці", – кажуть автори.

За даними Інституту масової інформації, з 24 лютого 2022 року 233 українських медіа були змушені закритись.

Також у виданні додають, що за два роки RSF подала вісім скарг на воєнні злочини одночасно до Міжнародного кримінального суду (ICC) і генпрокурора України, а також дві скарги – до французьких судів. У рамках цих скарг RSF задокументувала понад 50 нападів на понад 100 журналістів.

Раніше ми повідомляли, що торік у світі загинули щонайменше 140 журналістів. Зазначалося, що 2023 рік став найбільш смертоносним для журналістів за останні десять років.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат