USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Перестановки на Банковій: Зеленський може звільнити Кличка з посади голови КМДА

Розповідаємо, що відомо
Віталій Кличко
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський найближчим часом може зняти Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА), при цьому залишивши його мером. Про це повідомляють вітчизняні ЗМІ.

Зокрема, за інформацією "Української правди", питання кадрових змін пришвидшилося після трагедії з укриттям у Києві.

Так, в Офісі президента серед інших розглядають на посаду голови КМДА кандидатуру міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

"Камишін готується до цього рішення, уже кілька тижнів ходить у кабінет до Кулеби", – сказав один зі співрозмовників УП.

Також, за даними ZN.UA, 14 червня на Банковій під час наради під керівництвом заступника голови ОПУ Олексія Кулеби обговорювали питання ухвалення президентом рішення про зняття з посади голови КМДА Віталія Кличка, а також начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка. Внаслідок чого обидві посади може обійняти одна довірена особа президента.

Основний кандидат на посаду – ексглава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, якого Україна запропонувала Казахстану прийняти послом, але отримала відмову. 

Що кажуть офіційно?

Журналісти УП намагалася зв’язатися із заступником глави ОП Олексієм Кулебою, який відповідає за регіональну політику, однак посадовець лише прочитав повідомлення в месенджері та проігнорував. За даними ЗМІ від джерел в керівництві уряду, жодних подань на звільнення Камишіна в парламенті немає.

Джерела в команді мера Києва на запитання про інформацію про звільнення Кличка з посади голови КМДА відповіли: "Поки нас не повідомляли".

Водночас співрозмовники в команді Зеленського пояснюють, що наразі остаточного рішення про звільнення Кличка і призначення нового голови КМДА так і не ухвалили.

Розмови про звільнення Кличка були й раніше

Варто зазначити, що в Офісі президента регулярно з 2019 року порушують питання про звільнення Кличка з позиції голови КМДА. Цього разу питання загострилося після скандалу з бомбосховищами у Києві.

До речі, голови районних адміністрацій столиці після гучного скандалу з укриттями закликали мера Києва Віталія Кличка відмовитися від суміщення посад очільника столиці і голови КМДА. Натомість міський голова закликав голів РДА "не сіяти вітер у серце країни". Він нагадав, що на облаштування укриттів за минулий і цей рік було виділено 1,2 млрд гривень. І саме голови РДА, за його словами, були відповідальними за їхнє облаштування.

Також саме Камишіну Зеленський доручив ревізію всіх укриттів столиці після трагедії. Разом з тим ексочільник "Укрзалізниці" поки теж не коментує розмови про його ймовірне призначення. Водночас він як міністр не має права суміщати цю роботу з посадою в КМДА. Тому, якщо призначення відбудеться, Камишіна спершу має звільнити з уряду Верховна Рада.

Згідно з Конституцією, голову КМДА призначає президент, однак у 2003 році Конституційний суд видав тлумачення до відповідної статті, в якому вказав, що призначити на цю посаду можна тільки ту людину, яку кияни обрали міським головою.

Місто Київ має особливий статус – столиці України, тому регулюється окремими законодавчими положеннями, зокрема законом "Про столицю України – місто-герой Київ".

У 2019 році депутати від фракції "Слуга народу" подали до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає внесення змін до чинного закону.

Новини за темою: Кличко звільнить чиновника КМДА, якого помітили у ресторані під час комендантської години: Деталі скандалу
Читайте також:
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний