USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Скандал з укриттями: Голови РДА запропонували Кличку відмовитися від суміщення посад. Мер відповів

Скандал з пошуком винних у тому, що столичні укриття знаходяться у жалюгідному стані, продовжується
Кличко
Джерело: відкриті джерела

Голови районних адміністрацій столиці після гучного скандалу з укриттями закликали мера Києва Віталія Кличка відмовитися від суміщення посад очільника столиці і голови КМДА. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Деснянської РДА Дмитро Ратніков.

З чим до Кличка звернулись голови РДА

У зверненні йдеться, що голови РДА бачать бажання мера перекласти всю свою відповідальність за життєдіяльність міста виключно на райони, одночасно при цьому концентруючи владу в одних руках та йдучи проти загально державної політики децентралізації, мета якої передати більше прав і владних повноважень на місця.

"За останні роки райони позбавлені своїх районних рад, значної частини повноважень, управління місцевими комунальними підприємствами, наприклад, з утримання доріг, зелених насаджень, паркувальних майданчиків. Райони вже майже не впливають на медичні установи, не мають права фінансувати їх. Майже немає впливу на місцеві ЦНАПи.

Тепер місто змушує нас кількісно скорочувати управління соціального захисту, що зменшує наші можливості по роботі з пільговими категоріями населення. А перед початком війни місто робило все можливе, аби замінити районні адміністрації на департаменти районів, підконтрольні особисто меру", йдеться у зверненні.

Голови РДА наголошують: у них забирають повноваження, а відповідальність збільшують.

"Ми, голови районних адміністрацій, пропонуємо меру відмовитись від одночасного суміщення декількох посад – міського голови і голови КМДА. Відновити відібрані повноваження районів. Ми, дружня команда голів районів, 24/7 працюємо на благо рідного міста. Тож, в разі необхідності, готові взяти на себе як владні повноваження, так і відповідальність за життєдіяльність столиці. Адже маємо бути разом та поряд з киянами у важкі часи", йдеться у зверненні.

Що відповів Кличко

Мер столиці закликав голів РДА "не сіяти вітер у серце країни". Він нагадав, що на облаштування укриттів за минулий і цей рік було виділено 1,2 млрд гривень. І саме голови РДА, за його словами, були відповідальними за їх облаштування.

"Скільки грошей, виділених на укриття, ви освоїли? Відповім: загалом по місту трохи більше ніж 10%! То ви будете брати на себе відповідальність за місто?! Князівства створювати? Показово, що декламатором слабо полумʼяного спічу виступив пан Ратніков. Щодо відсторонення якого на час розслідування я звернувся до президента після трагедії в Деснянському районі 1 червня. Коли я тоді зранку спілкувався з людьми, які були, зрозуміло, на емоціях після страшної трагедії, голова району ховався за деревами, а потім тихенько накивав пʼятами", зазначив Кличко.

При цьому додав, що з 2014 року жодного голову РДА не позбавляли повноважень, а у 2015-му навіть додали. Однак які саме мер не уточнив.

Кличко закликав не створювати "хаос у Києві".

"Не сійте вітер в серці країни! Не робіть відвертої політичної дурні. Суспільство все бачить і розуміє", зазначив він.

Скандал з укриттями

Нагадаємо, столична прокуратура разом з поліцією розслідують кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів, які виділялися на ремонт та облаштування укриттів, та споруд цивільного захисту.

Загалом в Україні правоохоронці вже проінспектували близько 50 тисяч укриттів. Третина з проінспектованих не придатні або зачинені. У Києві станом на 5 червня влада перевірила понад 1800 укриттів – третина з них виявилися не готовими до використання.

Причиною масштабної перевірки укриттів стали трагічні події. У ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян серед трьох загиблих у Деснянському районі Києва була дружина містянина Ярослава. Укриття, до якого бігла родина, виявилося закритим.

У цей момент сталося падіння уламків, які, за словами очевидців, впали через 10 хвилин після сигналу повітряної тривоги. З дитиною все добре, а жінка – загинула.

Згодом після цього президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Президент доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Читайте також:
Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень