USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Прокуратура взялася розслідувати факти придбання дорогих овочерізок і сковорідок для київських укриттів

21.06.2023 11:18 416
За скоєне посадовцям загрожує позбавлення волі до 12 років
перевірка укриття
Джерело: МВС

Дніпровська окружна прокуратура Києва розслідують низку кримінальних проваджень щодо придбання дорогих речей сумнівної потреби для столичних укриттів. Про це пише УП.

Подробиці

Кримінальні статті, за якими правоохоронці розслідують скандал навколо київських укриттів, – розтрата коштів. Поки що у цьому підозрюються службові особами управлінь освіти київських РДА та службової недбалості службових осіб Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА при проведенні публічних закупівель для укриттів.

Причому тут КМДА?

У прокуратурі пояснюють: Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА повинен перевіряти обґрунтування доцільності закупівлі, її обсягів, допустимого рівня та очікуваної ціни, тендерну документацію, а також запрошення до переговорної процедури для вивчення та у разі необхідності відповідного реагування.

Оскільки низка закупівель, обставини яких розслідуються в межах досудового розслідування, відбулися, є всі підстави вважати, що зауважень щодо вищевказаних закупівель у Департаменту не було, наголошують у прокуратурі.

Новини за темою: Скандал з укриттями: Голови РДА запропонували Кличку відмовитися від суміщення посад. Мер відповів

Також зазначається, що прокурори направили відповідні запити до районних державних адміністрацій столиці та Департаментів КМДА. Також в ході досудового розслідування встановлюються обставини постачання суб’єктами господарювання вказаних товарів.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях триває.

Підозра за розтрату коштів

В середині червня у Києві викрили двох посадовців, яких підозрюють у розтраті та привласненні бюджетних коштів. Йдеться про керівника управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської райдержадміністрації та директора приватної фірми. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Києва.

Зазначається, що фігуранти провадження заволоділи грошима, які були призначені на проведення ремонтних робіт у сховищі. Поліцейські встановили, що замовник уклав договір з підрядником на проведення ремонтних робіт в укритті. Втім, фактично така робота зроблена не була. Кошти – понад 800 тисяч гривень – посадовці привласнили собі.

Новини за темою: Для ремонту укриттів у Києві хочуть виділити додаткові кошти, – КМВА

"Правоохоронці провели обшуки за місцями роботи фігурантів, звідки вилучили документи та інші докази злочинної діяльності. Зловмисникам слідчі столичного главку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою", – додають в поліції.

Тепер підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Трагедія через закрите укриття

У ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян у Деснянському районі Києва загинуло троє людей. Укриття, до якого вони бігли, виявилося закритим.

Згодом після цього президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Глава держави доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Своєю чергою столична прокуратура разом з поліцією розслідують кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів, які виділялися на ремонт та облаштування укриттів та споруд цивільного захисту. Про це в ефірі телемарафону заявила речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

Вона розповіла, що станом на сьогодні слідством зібрано докази, які підтверджують змову замовників робіт, а також переможців тендерів, дії яких були направлені саме на розкрадання коштів, які виділялися на ремонт укриттів шляхом завищення вартості робіт, шляхом неповного виконання цих робіт або використання неякісних матеріалів. 

Лише по одному з об’єктів, за словами Максимець, встановлено завищення вартості робіт на понад мільйон гривень.

Скільки вже проінспектовано укриттів в Києві

У Києві перевірили понад 73% від загального фонду укриттів Києва. Більшість укриттів залишаються без вільного доступу. Про це поінформував міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. 

"Перевірено 3382 об'єкти, що складає 73% від загального фонду укриттів Києва. Абсолютна більшість укриттів залишаються без вільного доступу", – йдеться у повідомлені. 

Зазначається, що за станом укриттів 35% від перевірених непридатні для експлуатації, а 65% – технічно придатні.

"Технічна придатність укриттів, з однієї сторони, дає нам надію, що приведення їх до ладу дає нам достатній фонд укриттів для міста. Проте перелік зауважень до технічно придатних укриттів залишається значним", – зазначив Камишін. 

Скільки вже проінспектовано укриттів по Україні

В Україні правоохоронці вже проінспектували близько 50 тисяч укриттів. Третина з проінспектованих непридатні або зачинені укриття, розповіли у МВС.

Так, за даними міністерства, загалом в Україні 64 143 укриття. З них вдалося обстежити близько 50 тисяч, що становить приблизно 79% від загальної кількості.

Виявилось, що серед проінспектованих укриттів 23% непридатні до використання, ще 9% виявилися зачиненими.

Інспектування решти укриттів продовжується.

Хто несе відповідальність за своєчасне відкриття сховищ?

За кожне укриття відповідає дві людини – керівник закладу (школи, дитячого садочку, лікарні), де є укриття, і голова району. Про це розповів речник Київської міської військової адміністрації Михайло Шаманов.

Він пояснив, що є три типи укриття. Є державні, комунальні і є приватні – ті, які занесені в Фонд захисних споруд. 

Відповідно, з державними і комунальними проблемами більш-менш не було, тому що за них відповідали керівники районів і постійно намагалися провести ревізії. 

У Києві понад 4 тис. укриттів і їх перевірити за короткий термін нереально. Просто не вистачило б людей. 

За словами речника, найбільше проблем саме з приватними укриттями, які роками знаходилися в орендах та працювали як караоке-бари та ресторани: "Виникала проблема, що просто власники не хотіли туди пускати вночі людей або не знаходили відповідальну людину, яка мала б відкрити це укриття вночі".

Куди повідомляти про неналежну роботу укриттів? 

Якщо укриття закрите або у поганому стані:

  • зафіксуйте це на фото чи відео;
  • зателефонуйте чи зверніться на електронну пошту райдержадміністрації вашого району у місті; 
  • чітко опишіть ситуацію, а якщо це лист – прикріпіть фото та відео.

Адміністрація зобовʼязана зафіксувати ваше звернення та зв'язатися з власником укриття. Також вона має вимагати, аби бомбосховище привели до ладу, а ще аби його відчиняли під час кожної повітряної тривоги.

Про всі факти неналежного функціонування укриттів Київщини можна повідомляти на гарячу лінію КОВА – (044)-363-07-34.

Якщо під час повітряної тривоги ви помітили заблокований доступ до укриття і не можете відкрити його самостійно – негайно телефонуйте до рятувальних служб за номерами 101 або 1551. Рятувальники приїдуть і відкриють укриття власноруч.

За допомогою інтерактивної карти можна знайти найближче укриття і перевірити його доступність.

Читайте також:
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК