USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють у подвійному вбивстві

Чоловік підозрюється у вбивстві двох осіб у Флориді
Наручники
Джерело: відкриті джерела

У Києві затримали громадянина Сполучених Штатів Америки, якого підозрюють на батьківщині в низці злочинів, зокрема – подвійному вбивстві у Флориді. Про це повідомив Офіс генпрокурора.

"За рішенням Офісу генерального прокурора про видачу на запит компетентних органів США у Києві затримано громадянина Сполучених Штатів. Правоохоронні органи США розшукують його за підозрою у вчиненні низки злочинів у трьох штатах. Зокрема, у вбивстві двох осіб у Флориді", – йдеться у дописі.

Підозрюваному обрали запобіжний захід – екстрадиційний арешт до 14 липня 2024 року. Наразі прокурори готуються до початку передачі фігуранта компетентним органам Сполучених Штатів.

Раніше, у березні 2021 року, Київський апеляційний суд залишив чинним рішення про екстрадицію американця до Сполучених Штатів, яке сторона захисту прагнула оскаржити в Європейському суді з прав людини. 19 квітня 2021 року ЄСПЛ поінформував український уряд, що відповідно до правила 39 заявник не може бути екстрадований під час розгляду справи в Європейському суді.

ЄСПЛ з прав людини у листопаді минулого року постановив, що не знайшов порушень норм Європейської конвенції з прав людини у вищезазначеному рішенні. 8 квітня 2024 року рішення Європейського суду набуло статусу остаточного.

Зазначено, що після оприлюднення рішення ЄСПЛ американець переховувався від українських органів правопорядку. 16 травня 2024 року співробітники Департаменту карного розшуку Національної поліції України затримали підозрюваного у Шевченківському районі столиці.

В Офісі генпрокурора додають, відповідно до матеріалів справи, чоловік двічі проходив військову службу в Україні – у 2016-му та 2022 роках.

"З 16 березня по 29 квітня 2016 року він проходив службу з випробувальним терміном як іноземний громадянин, однак за своїми морально-діловими якостями випробувальний термін не пройшов, у зв’язку з чим був звільнений з військової служби", – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними сторони захисту, він із 27 липня 2022-го по 21 серпня 2022 року також проходив службу за контрактом, а потім звільнився за власним бажанням.

До речі, минулого року Естонія екстрадувала в Сполучені Штати Америки громадянина Росії Вадима Конощенока, якого звинувачують у незаконній закупівлі електроніки для військово-промислового комплексу (ВПК) РФ.

Читайте також:
Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський
США уклали контракт на виробництво понад 800 ракет для Patriot США уклали контракт на виробництво понад 800 ракет для Patriot