USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Переселенці за кордоном не отримуватимуть держвиплати. Що змінилося і кого стосується

Вагомими причинами отримання допомоги вважатимуться лікування, стажування або відрядження
переселенці біженці евакуація потяг_1
Джерело: Уніан

З 1 серпня внутрішньо переміщених осіб, які поїхали за кордон на термін від 45 днів та більше без вагомих причин, позбавлять державних виплат. За таких обставин ці особи не вважатимуться ВПО, заявила заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

"Якщо людина станом на 15 липня мінімум протягом 30 днів без серйозних підстав перебуває за кордоном і до моменту призначення допомоги на 1 серпня не повернулася в Україну, тобто вона понад 45 днів сукупно перебуває за кордоном, тоді вона обрала не внутрішнє, а зовнішнє переміщення", – пояснила Марчак.

Чиновниця зауважила, що допомога від держави спрямовується на внутрішньо переміщених осіб. А держава володіє інформацією, чи здійснювала особа виїзд за межі країни. Вагомими причинами перебування на такий термін вважатиметься лікування, стажування або відрядження.

"Якщо у держреєстрах помилкова інформація, або людина чи родина вже повернулися з-за кордону, то людина може уточнити інформацію в органах соцзахисту, і такі виплати продовжаться", – додала заступниця.

Новини за темою: В Україні запрацювала міжнародна платформа Find Refuge для допомоги переселенцям: Як нею скористатися

Марчак нагадала, що для осіб, які повернулися до місця проживання та осіб за кордоном припинять виплати від держави з 1 серпня.

За її словами, у 2023 році держава спрямувала 57 млрд грн виплат для ВПО і щомісяця виплачується 6,2 млрд грн. Дорослі працездатні особи отримують 2 тис. грн щомісячно, діти та особи з інвалідністю – 3 тис. грн.

За даними Мінреінтеграції, в Україні налічується близько 7 млн внутрішньо переміщених осіб.

До речі, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою уточнив параметри надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України.

"11 липня Уряд прийняв постанову "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: З України за кордон щомісяця виїжджають близько 40-50 тисяч людей, — організація "Опора"
Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів