USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів

Документ ще має підписати президент Джо Байден
США - Україна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сенат Сполучених Штатів Америки схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню в розмірі 95,2 млрд доларів. З них понад 60 млрд доларів передбачено для України. Про це стало відомо із прямої трансляції засідання.  

Свої голоси "за" віддали 79 сенаторів, тоді як 18 проголосували "проти".

Що буде далі? 

Тепер документ має підписати президент Джо Байден. Він вже заявив, що підпише законопроєкт 24 квітня, щоб надсилання зброї та обладнання в Україну розпочалося цього тижня.

"Потреба нагальна: для України, яка стикається з невпинними бомбардуваннями з боку Росії; для Ізраїлю, який щойно зіткнувся з безпрецедентними атаками з боку Ірану; для біженців і тих, хто постраждав від конфліктів і стихійних лих у всьому світі, зокрема в Газі, Судані та Гаїті, і для наших партнерів, які прагнуть безпеки та стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні. Я хочу подякувати лідеру Шумеру, лідеру Макконнеллу та всім двопартійним законодавцям у Сенаті, які проголосували за цей законопроєкт. Цей важливий закон зробить нашу країну та світ більш безпечними, оскільки ми підтримуємо наших друзів, які захищаються від терористів, таких як ХАМАС, і тиранів, таких як Путін", – зазначив Байден.

Реакція України

Президент Володимир Зеленський подякував Сенату Сполучених Штатів за схвалення допомоги Україні.

"Спасибі лідеру більшості Чаку Шумеру і лідеру республіканців Мітчу Макконнеллу за їхнє рішуче лідерство в просуванні цього двопартійного закону, а також усім американським сенаторам від обох партій, які проголосували за нього", – написав глава держави у своєму Телеграм-каналі.

За його словами, "це голосування зміцнює роль Америки як маяка демократії та лідера вільного світу".

"Я також вдячний усім американцям, які продовжують підтримувати Україну й усвідомлюють, що історичне значення цього законопроєкту виходить за межі політики. Я так само ціную підтримку президента Байдена і з нетерпінням очікую якнайшвидшого підписання законопроєкту та надання наступного пакета військової допомоги, що відповідатиме рішучості, яку я завжди відчуваю в наших переговорах", – зазначив Зеленський.

Він також наголосив, що "далекобійні спроможності України, артилерія та ППО є вкрай важливими інструментами для якнайшвидшого відновлення справедливого миру".

Більше про законопроєкт

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні майже на 61 млрд доларів.

З цієї суми 49,9 млрд доларів підуть на оборонні видатки, 7,8 млрд доларів – потенційна бюджетна підтримка, 1,57 млрд доларів – економічна допомога. Ще 400 млн доларів – кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян