USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility

Кошти мають зміцнити економічну стабільність України
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія оголосила про виділення Україні траншу у 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги з великого пакета підтримки на суму 50 млрд євро. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в соцмережі X.

Вона назвала ці кошти життєво важливими для підтримки функціонування державної служби в Україні, в той час як країна бореться з російською агресією.

"Україна несе на своїх плечах важкий тягар для всіх нас. Сьогодні ми виділяємо додаткові 1,5 млрд євро в рамках 50-мільярдної програми Ukraine Facility", – зазначила фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії додала, що "Європа залишається єдиною та рішучою".

Куди спрямують кошти?

Як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, ці 1,5 мільярда євро будуть спрямовані на покриття найважливіших бюджетних видатків.

"Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п'яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів. Розраховуємо на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро", – написав він.

Також глава уряду зазначив, що загалом цього року Україна очікує 16 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility.

Більше про Ukraine Facility

Ukraine Facility – це програма підтримки України від Європейського Союзу обсягом 50 млрд євро, яка діятиме з 2024-го до 2027 року.

Програма розділена на три ключових складові: 

  • Перша – пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро – у формі грантів;
  • Друга – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд євро;
  • Третя – технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше 4,76 млрд євро. 

Окрім того, програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. 

Новини за темою: Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма

Також нагадаємо, що у березні Україна отримала від ЄС перший транш на 4,5 мільярда євро в межах програми Ukraine Facility.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян