USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Озеро Вирлиця повернули киянам

Ця земельна ділянка ще з 1994 року зарезервована під заповідання як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність
Вирлиця
Озеро Вирлиця
Джерело: Київська міська прокуратура

Північний апеляційний господарський суд міста Києва визнав забудову біля озера Вирлиця незаконною і повернув громаді земельну ділянку площею 19,72 га. Про це повідомили в пресслужбі Київської міської прокуратури.

Йдеться про земельну ділянку, яка розташована на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця, – ред.) у Дарницькому районі м. Києва. Її вартість становить понад 1 млрд гривень.

У 2005 році ТОВ "Мрія-Інвест" та Київрада уклали договір, згідно з яким забудовник мав збудувати в прибережній зоні озера торгово-розважальний центр та офісно-виставковий комплекс. Для цього засипали піском декілька гектарів озера.

Однак у прокуратурі зазначають, що ця земельна ділянка ще з 1994 року зарезервована під заповідання як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

"Прокурори довели у суді, що спірна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії, а її відведення відбулося, у тому числі шляхом водної гладі озера", – розповіли в прокуратурі.

Тому надання цієї землі під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавства. Тож ТОВ "Мрія-Інвест" має звільнити цю землю, привівши її у придатний для використання стан.

Що відомо про озеро?

Вирлиця – одне з найбільших озер Києва.

Озеро природного походження, яке, внаслідок робіт з гідронамиву навколишніх житлових масивів, значно зросло у розмірах (на початку XX століття його площа складала близько 10 га, нині – 98 га).

Раніше

Паводок, який у квітні спостерігали в окремих регіонах України, мав звичайні масштаби для весняного періоду й не ніс суттєвої загрози. Про це в ефірі UWN заявила очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Екологиня нагадала, що подібні природні явища повторюються періодично раз на 10 років, частіше чи менше. Останні сім років в Україні були досить посушливі, тому цьогорічний паводок здався незвичним явищем для українців. 

"Те, що ми спостерігали, – це природна повінь, природне явище, яке має масштаби звичайні для весняного періоду, але з яким ми не можемо зустрітися в балансі, бо дуже забудована прибережна смуга", – зауважила Тетяна Тимочко.

Також експертка зазначила, що коли заплава річки забудована, то у період весняних повеней річкам немає куди розливатися, через що вода заходить в житлову забудову.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі