USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Як українці самі наблизили великий весняний паводок та що робити з наслідками: Пояснення екологів

Через щільну забудову в українських містах річкам немає куди розливатись, що порушує природний баланс
Паводок Закарпаття_3
Фото Олександра Богданова
Джерело: Укрінформ

Паводок, який зараз спостерігається в окремих регіонах України, має звичайні масштаби для весняного періоду й не несе суттєвої загрози. Про це в ефірі UWN заявила очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Екологиня нагадала, що подібні природні явища повторюються періодично раз на 10 років, частіше чи менше. Останні сім років в Україні були досить посушливі, тому зараз паводок здається незвичним явищем для українців. 

"Те, що ми зараз спостерігаємо, – це природна повінь, природне явище, яке має масштаби звичайні для весняного періоду, але з яким ми не можемо зустрітися в балансі, бо дуже забудована прибережна смуга", – зауважила Тетяна Тимочко. 

Також експертка зазначила, що коли заплава річки забудована, то у період весняних повеней річкам немає куди розливатися, через що вода заходить в житлову забудову.

Новини за темою: У чотирьох областях оголосили червоний рівень небезпеки через весняну повінь: Які території під загрозою

"Це насправді не річка вина, це винні ми, бо порушуємо правила природного існування водотоків малих і великих річок, і коли річка до нас приходить на поріг, ми говоримо – це проблема. Це не проблема, бо ми забудували свої міста, населені пункти, дачні поселення, окремі будівлі, ресторани, причали", – наголосила Тетяна Тимочко. 

Тобто порушення українцями правил використання річок, порушення режиму гідрологічного забруднення призводить до невідворотних наслідків в системі водопостачання і використання цієї води для водопостачання. Тобто це замкнуте коло, яке українці самі порушують, розриваємо це коло, порушуємо цей баланс існування людини і природи – і негативний вплив і на природні екосистеми і для використання води людьми.

Підтоплення триватимуть до травня

Раніше у ДСНС повідомляли, що рівень води у низці областей, які нині підтоплені внаслідок сильного паводку, буде підвищуватися аж до травня. За прогнозами рятувальників, вода в окремих районах підніметься ще мінімум на пів метра. 

Одна з найскладніших ситуацій спостерігається у Черкаській області. Там одна з вулиць села Хрещатик (поблизу Черкас) повністю пішла під воду. 20 будинків затоплені по самі дахи.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог