USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Як українці самі наблизили великий весняний паводок та що робити з наслідками: Пояснення екологів

Через щільну забудову в українських містах річкам немає куди розливатись, що порушує природний баланс
Паводок Закарпаття_3
Фото Олександра Богданова
Джерело: Укрінформ

Паводок, який зараз спостерігається в окремих регіонах України, має звичайні масштаби для весняного періоду й не несе суттєвої загрози. Про це в ефірі UWN заявила очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Екологиня нагадала, що подібні природні явища повторюються періодично раз на 10 років, частіше чи менше. Останні сім років в Україні були досить посушливі, тому зараз паводок здається незвичним явищем для українців. 

"Те, що ми зараз спостерігаємо, – це природна повінь, природне явище, яке має масштаби звичайні для весняного періоду, але з яким ми не можемо зустрітися в балансі, бо дуже забудована прибережна смуга", – зауважила Тетяна Тимочко. 

Також експертка зазначила, що коли заплава річки забудована, то у період весняних повеней річкам немає куди розливатися, через що вода заходить в житлову забудову.

Новини за темою: У чотирьох областях оголосили червоний рівень небезпеки через весняну повінь: Які території під загрозою

"Це насправді не річка вина, це винні ми, бо порушуємо правила природного існування водотоків малих і великих річок, і коли річка до нас приходить на поріг, ми говоримо – це проблема. Це не проблема, бо ми забудували свої міста, населені пункти, дачні поселення, окремі будівлі, ресторани, причали", – наголосила Тетяна Тимочко. 

Тобто порушення українцями правил використання річок, порушення режиму гідрологічного забруднення призводить до невідворотних наслідків в системі водопостачання і використання цієї води для водопостачання. Тобто це замкнуте коло, яке українці самі порушують, розриваємо це коло, порушуємо цей баланс існування людини і природи – і негативний вплив і на природні екосистеми і для використання води людьми.

Підтоплення триватимуть до травня

Раніше у ДСНС повідомляли, що рівень води у низці областей, які нині підтоплені внаслідок сильного паводку, буде підвищуватися аж до травня. За прогнозами рятувальників, вода в окремих районах підніметься ще мінімум на пів метра. 

Одна з найскладніших ситуацій спостерігається у Черкаській області. Там одна з вулиць села Хрещатик (поблизу Черкас) повністю пішла під воду. 20 будинків затоплені по самі дахи.

Читайте також:
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний? Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний?
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт