USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У чотирьох областях оголосили червоний рівень небезпеки через весняну повінь: Які території під загрозою

18.04.2023 15:24 133
Пік паводка в столиці очікується 22 квітня
Підтоплення в Україні 17.04_3
Підтоплення в Україні
Джерело: ДСНС України

У чотирьох областях України через весняну повінь оголосили червоний рівень небезпеки, ще у двох регіонах – помаранчевий рівень небезпеки. Про це повідомив начальник відділу гідрологічних прогнозів "Укргідрометцентру" ДСНС Ілля Перевозчиков.

Так, на Київщині та Чернігівщиніпомаранчевий рівень, а в Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областяхчервоний. За словами Перевозчикова, найважча ситуація на річці Дніпро.

Пік водопілля очікується на 18–28 квітня. Востаннє повінь такого масштабу спостерігалася у 2013 році.

"Точно сказати про дату, на яку припаде пік водопілля, неможливо, тому що це – процес гідродинаміки, тобто руху води по руслу. У нас є, за прогностичними даними, період 10 днів, з 18-го по 28 квітня. Саме в цей період ми очікуємо проходження максимальних рівнів", – пояснив Ілля Перевозчиков.

Ситуація у Києві

У Києві 22 квітня очікується пік весняного паводка. У Київській міській військовій адміністрації (КМВА) розповіли, де очікувати подальших підтоплень.

Там зазначили, що очікуваний максимальний рівень води не загрожує промисловим об'єктам і житловим масивам міста.

Однак подальші підтоплення очікуються:

  • на острові Труханів;
  • у Гідропарку;
  • у парку Муромець;
  • часткові підтоплення садово-дачної забудови Воскресенських садів, Русанівських садів, Осокорків, Позняків і Вишеньків.

У КМВА розповіли, що напередодні піку паводків у місті проведуть спеціальні навчання, у рамках яких буде відпрацьовано організацію та відпрацювання аварійно-рятувальних і невідкладних робіт в умовах надзвичайної ситуації під час паводка.

Варто підкреслити, що станом на 18 квітня фактичний рівень води в річці Дніпро становить 650 см. За останню добу рівень знизився на 7 см. Водночас критична норма для Києва – понад 800 см.

У ДСНС відзвітували про ситуацію

Як повідомляють рятувальники, наразі гідрологічна ситуація контролюється. Спостерігається тенденція зниження темпу підняття рівня води в річках на півночі країни.

Водночас підтопленими залишаються 1564 домогосподарств і 330 будинків. За добу рятувальники відкачали 2 тисячі 995 кубометрів води (з початку робіт – 15 тисяч 184 кубів).

Підтоплення триватиме до травня

Раніше у ДСНС повідомляли, що рівень води у низці областей, які нині підтоплені внаслідок сильного паводку, буде підвищуватися аж до травня. За прогнозами рятувальників, вода в окремих районах підніметься ще мінімум на пів метра. 

Одна з найскладніших ситуацій спостерігається у Черкаській області. Там одна з вулиць села Хрещатик (поблизу Черкас) повністю пішла під воду. 20 будинків затоплені по самі дахи.

Рятувальники повідомляли, що загалом підвищення рівня води спостерігається у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Рівненській, Полтавській, Черкаській та Чернігівській областях. 

Для моніторингу та координації дій у Київській та Чернігівській областях задіяні мобільні оперативні групи ДСНС, за якими здійснюється повітряна розвідка підтоплених територій із застосуванням БПЛА.

Раніше

Як зазначали рятувальники, найближчими днями гідрологічна ситуація не покращиться.

"14–17 квітня на Верхньому Дніпрі в межах країни триватиме зростання рівнів води на 0,1–0,3 м на добу... 15–18 квітня на річках басейну Прип'яті очікується продовження підвищення рівнів води на 0,1–0,5 м над поточними рівнями", – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані