USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Оприлюднили імена льотчиків, які загинули в авіакатастрофі на Житомирщині

Усі троє були пілотами 40-ї бригади тактичної авіації Повітряного командування "Центр"
місце трагедії
Місце трагедії, 26 серпня 2023 р., Житомирська обл.
Джерело: Радіо Свобода

Унаслідок авіакатастрофи 25 серпня у Житомирській області окрім відомого льотчика на позивний "Джус" загинули ще два пілоти: В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін. Про це поінформували в пресслужбі Бригади тактичної авіації міста Васильків.

Так, за даними бригади, в авіатрощі загинули троє бойових пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр" Повітряних сил Збройних сил України.

"Під час повномасштабної агресії РФ кожен із них був залучений до виконання повітряних операцій із захисту України, в тому числі тактичних завдань на Східному та Запорізькому напрямках", – йдеться у повідомленні.

Хто ці пілоти?

Майор В’ячеслав Мінка, житель Київщини. Повернувся в авіацію у 2015 році, коли Росія напала на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту.

Загиблі пілоти

Джерело: Бригада тактичної авіації м.Васильків

Мінко був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Майор Сергій Проказін, житель Полтавщини. Військовий 24 роки життя присвятив авіації: від льотчика – до заступника командира бригади.

Загиблі пілоти

Джерело: Бригада тактичної авіації м.Васильків

З 2022 року Проказін мав понад 100 годин бойових польотів. Побратими згадують його непересічну посмішу, щирість, вміння прийти на допомогу у непростих ситуаціях.

Капітан Андрій Пільщиков (позивний "Джус", – ред.), родом із Харкова, вісім років життя присвятив авіації. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту, зокрема і під час виконання бойових завдань у складних умовах.

Загиблі пілоти

Джерело: Бригада тактичної авіації м.Васильків

Пільщиков здобув низку державних і відомчих нагород. Був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16.

Що відомо про трагедію?

25 серпня 2023 року на Житомирщині сталася жахлива авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Про це інформують Повітряні сили.

"Усі троє пілотів, на жаль, загинули. Триває розслідування", – йдеться в повідомленні.

Унаслідок аварії літаки впали в городи приватних будинків на відстані приблизно 300 метрів один від одного. Ніхто з цивільних осіб не постраждав.

Також ДБР проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії.

"Зокрема, особливу увагу приділять вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. Профільні фахівці проведуть ретельну діагностику "чорних ящиків", – йдеться в повідомленні.

У пам'ять про загиблих льотчиків на місці трагедії спалили піаніно

Увечері 26 серпня побратими льотчиків вшанували їхню пам'ять тим, що спалили піаніно за давньою американською традицією. Відповідне відео опублікували в соцмережах.

Так, у кадрі помітно військових льотчиків, які стоять і слухають, як сивий чоловік грає на піаніно мелодію "Адажіо" Джадзотто-Альбіноні. На інструменті білою фарбою написані імена пілотів.

За кадром чути, як хтось схлипує і важко зітхає. Коли прозвучали останні акорди, піаніно облили горючою рідиною і підпалили.

Звідки з'явилася традиція палити піаніно

Традиція спалювати піаніно в пам'ять про льотчиків, які загинули під час виконання бойових завдань, бере початок з часів Другої світової війни, а саме битви за Велику Британію. У той важкий для королівства час чимало американських юнаків вирішили допомогти англійцям у боротьбі з агресором і стали до лав авіаторів-добровольців.

У Королівських ЗС їх розподілили у штатні британські ескадрильї, в одній із таких і служив британський льотчик, який віртуозно грав на піаніно. Після важких бойових вильотів ввечері навколо нього збиралися його втомлені товариші, і він грав для них прекрасні мелодії.

В один із вильотів талановитий пілот-музикант загинув після того, як його літак збили. Пілоти розуміли, що тепер ніхто не зможе грати на піаніно так само добре, як він, і ніхто його не замінить у їхній спільноті. Тому ухвалили рішення урочисто спалити його інструмент.

Згодом підрозділи американських авіаторів-добровольців увійшли до складу ЗС США, і відтоді в їхніх звичаях зміцнилася традиція підпалювати піаніно в пам'ять про загиблих під час виконання завдання льотчиків.

Читайте також:
На Житомирщині чоловік застрелив дружину через ревнощі На Житомирщині чоловік застрелив дружину через ревнощі
Москва мовчала, а світ кричав!: UWN підготував документальний проєкт Москва мовчала, а світ кричав!: UWN підготував документальний проєкт "Чорнобиль. Злочин режиму"
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Кусала дитину, щоб не плакала: У Бердичеві жінка катувала свою піврічну доньку Кусала дитину, щоб не плакала: У Бердичеві жінка катувала свою піврічну доньку