USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Окупанти зруйнували вщент 180 українських шкіл, – очільник МОН

Понад 1 тис. закладів освіти пошкоджені й підлягають експертизі
Зруйнована школа
Зруйнована школа в Харкові
Джерело: Олег Синєгубов

В Україні російські війська вщент зруйнували 180 шкіл, загалом понад 1,3 тисячі закладів освіти зазнали руйнувань і пошкоджень. Про це на пресконференції сказав міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"Наразі маємо 180 тільки шкіл, зруйнованих вщент. Понад 300 закладів освіти зруйновано, понад 1 тис. закладів освіти пошкоджені й підлягають експертизі, чи можуть вони бути відбудовані, чи ні", – розповів Лісовий.

Чиновник нагадав, що уряд виділив 1,5 млрд гривень на облаштування укриттів до нового навчального року. За його словами, три чверті шкіл облаштовані укриттями різного рівня та якості.

"75% шкіл облаштовані укриттями, але це не означає, що 75% учнів можуть повернутися до навчання. Це близько 9 тисяч шкіл, загалом у нас 13 тисяч шкіл. Для нас є пріоритетом повернення учнів, ми повертаємося до навчання там, де це можливо з безпекових питань. У регіонах, які наближені до зони бойових дій, навчання відбуватиметься онлайн", – додав міністр.

Лісовий зауважив, що МОН рекомендує задля підвищення якості освіти повернутися до офлайн-навчання і вишам з дотриманням безпекових вимог. Глава відомства пояснив, що багатьом закладам вищої освіти архітектура дозволяє облаштувати укриття, проте не скрізь можна прийняти всіх студентів.

Ще однією проблемою, за словами Лісового, є міграція викладачів. А це також може створити перепони для відновлення аудиторного навчання.

Тому керівництво закладів вищої освіти самостійно ухвалюватиме рішення про відновлення навчання в офлайн-форматі.

Безпека в закладах освіти

Навесні Кабінет міністрів ухвалив Концепцію безпеки закладів освіти. Її реалізація, зокрема надасть можливість організувати навчання в очному режимі.

Концепція представляє комплексне стратегічне бачення створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти та організацію в них рівних, належних і безпечних умов здобуття освіти та викладання.

Як зазначили у міністерстві, реалізація проєкту надасть можливість для закладів освіти організувати очне навчання, сприятиме забезпеченню комфортного перебування в захисних спорудах закладів освіти, а також підвищить ефективність превентивних заходів щодо запобігання правопорушень в освітньому середовищі.

Згідно з даними, опублікованими 27 лютого, 42% дітей навчаються у школах або садочках онлайн, 29% – за змішаною формою (як онлайн, так і в приміщеннях закладів), 26% – постійно відвідують навчальні та виховні заклади. Лише 3% дітей наразі на домашній формі навчання.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську