USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

З початку повномасштабного вторгнення Росія пошкодила або зруйнувала понад 1,4 тис. медзакладів

Загалом зруйновано 177 обʼєктів медзакладів, ще 1256 – пошкоджено
Розбомблена лікарня
Розбомблена лікарня у Волновасі
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення російські ракети та снаряди зруйнували 177 обʼєктів медзакладів та ще 1256 обʼєкти – пошкодили. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров.

"Щотижня ми бачимо, як зростає статистика втрат медичної інфраструктури, бачимо, як росіяни цілеспрямовано руйнують наші медзаклади. Однак попри це, ми продовжуємо відбудовувати та відновлювати медичну інфраструктуру України. Якщо це невеликий населений пункт, то питання розв'язується завдяки роботі мобільних бригад екстреної медичної допомоги та встановленням модульних пунктів здоров’я у модульних лікарнях чи госпіталях", – додав він.

Разом з тим в Україні вже вдалося відновити частину медичних закладів. Йдеться про деокуповані території, які внаслідок ворожих обстрілів та бомбардувань зазнали невеликих ушкоджень – вибиті вікна, пошкоджено фасад тощо. Так, за понад 14 місяців повномасштабної війни вдалося повністю відновити 237 об’єктів медзакладів, а понад 280 – відновлено частково.

Світовий банк і ВООЗ оцінюють збитки медичної системи України у 26 млрд доларів

В лютому повідомлялося, що Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінили збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, у 26 млрд доларів. Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він пояснив, що відомство, проводячи фінансову оцінку зруйнованих медзакладів, дивиться по ціні за квадратний метр на лікарню, використовуючи проєктно-кошторисну документацію по інших об’єктах на 2021 рік. Зараз в МОЗ говорять: щоб відновити медичні об’єкти до того стану, в якому вони були до 24 лютого, необхідно 1 млрд доларів.

Втім, варто зауважити, що такий розрахунок міністерства є приблизним, оскільки до багатьох об’єктів немає доступу. Наприклад, ситуацію з медзакладами в Маріуполі фахівці оцінюють тільки по тих кадрах, які бачили у відеозйомках. 

"Водночас фахівці Світового банку і Всесвітньої організації охорони здоров’я рахують за своєю методикою: не тільки відновлення до стану, який був на 24 лютого, а й втрачені інвестиції та інші втрачені потенціали, які могла генерувати ця лікарня. Вони оцінюють збитки для системи охорони здоров’я України десятками мільярдів доларів. Зокрема, остання цифра, яку вони презентували наприкінці вересня 2022 року, становила 26 мільярдів доларів", – повідомив Ляшко.

Якщо говорити про те, де найбільше руйнувань, то це саме там, де відбувається найбільше активних бойових дій – південь і схід Харківської області, далі – Донецьк, Луганськ, Миколаїв, Херсон. Там найбільше закладів охорони здоров’я різного рівня постраждали: від сільських амбулаторій до міських лікарень.

Загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Разом з тим, в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, – ЗМІ США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, – ЗМІ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван