USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Новий вид кібербулінгу: Омбудсман Лубінець вже звернувся до Міносвіти та правоохоронців

Було виявлено Телеграм-канали з фотографіями дітей, погрозами та образливими коментарями
Булінг
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Міносвіти та правоохоронців через новий вид кібербулінгу дітей.  

За його словами, під час моніторингу соцмереж та інтернету було виявлено Телеграм-канали з фотографіями дітей, погрозами та образливими коментарями.

"У них зловмисники також закликають до фізичного й психологічного тиску. Більше того, адміністратор одного з каналів пропонує можливість видалення ганебних повідомлень. За це у дітей вимагають гроші", – зазначив Лубінець.

Наразі такі Телеграм-канали зафіксовані в Києві та Дніпрі. Проте є ймовірність існування подібних і в інших регіонах.

Для захисту прав дітей омбудсман звернувся до:

  • Міносвіти з проханням провести інформаційно-роз'яснювальні кампанії для школярів щодо протидії булінгу та попередження будь-яким проявам насильства;
  • ГУНП у Дніпропетровській та Київській областях щодо вжиття заходів задля усунення загроз життю та здоров’ю дітей та їхній публічній безпеці.

Також омбудсман закликав батьків свідомо ставитися до загроз для дітей, які можуть бути в інтернет-просторі. 

"Кібербулінг трапляється в соцмережах, месенджерах, на різноманітних ігрових та мобільних платформах. Подвійна його небезпека полягає в тому, що заклики фізичної розправи та образи, які дитина отримує в інтернеті, можуть стати реальністю", – наголосив Лубінець.

Він додав, що діти мають знати, як діяти у випадках, коли стали жертвою або свідком кібербулінгу. А саме:

  • звернутися за допомогою до дорослих, яким довіряють;
  • зберегти докази (скриншоти переписок, публікацій, фото).

Оскільки кібербулінг є формою насильства, батьки чи інші дорослі повинні повідомити правоохоронні органи.

Раніше ми писали, що в українських школах фіксують близько 100 справ щодо булінгу на рік. Найчастіше порушники відбуваються штрафом.

Читайте також:
Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс "Дія. Канали"
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Instagram оновлює алгоритм: Перевага буде в оригінального контенту Instagram оновлює алгоритм: Перевага буде в оригінального контенту