USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В українських школах фіксують близько 100 справ щодо булінгу на рік, – Опендатабот

Найчастіше порушники відбуваються штрафом
Булінг
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Понад 600 справ щодо булінгу (цькування) у навчальних закладах було зафіксовано упродовж останніх п’яти років в Україні за допомогою пошуковику по судовому реєстру "Бабуся". Найчастіше порушники відбуваються штрафом, проте є й декілька судових рішень, коли винуватцям призначали виправні роботи. Про це повідомляє Опендатабот.

"Щонайменше 614 справ про булінг у школах було зафіксовано в країні протягом останніх п'яти років. Водночас, за даними ЮНІСЕФ, 67% підлітків в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що з 2019 року до початку повномасштабної війни кількість справ щодо булінгу була сталою – близько 146 справ на рік. Від початку повномасштабного вторгнення кількість проваджень зменшилася майже наполовину.

"Лише 79 рішень у справах про булінг було знайдено у пошуковику по судовому реєстру "Бабуся" за 2022 рік", – зазначають в Опендатабот.

Також там додають, що торік кількість прийнятих судом рішень збільшилась до 96, проте все ще не сягнула показників до початку повномасштабного вторгнення.

Кількість судових рішень щодо булінгу
Джерело: Опендатабот

"Найчастіше у 2023 році притягували до відповідальності за булінг підлітків у віці від 14 до 16 років (ч. 3 статті 173-4 КУпАП). За цією частиною статті притягнуто найбільшу кількість цькувальників – 51 рішення. До антитопу також потрапили справи про булінг, вчинений групою або ж повторно підлітками від 14 до 16 років (ч. 4 статті 173-4 КУпАП)", – йдеться у повідомленні.

Керівники навчального закладу також можуть нести відповідальність за те, що не повідомили про випадки цькування, додають в Опендатабот. Наразі у реєстрі знайдено одну судову справу за це (ч. 5 статті 173-4 КУпАП).

Види булінгу, стаття 173-4 КУпАП
Джерело: Опендатабот

"Найчастіше до цькувальників застосовують штрафи, проте у реєстрі є два судових рішення, коли до порушників застосовували виправні роботи. Обидва випадки трапились у 2019 році: перший у Житомирській області, другий – на Херсонщині", – уточнюється у публікації

Зазначається, що виправні роботи були призначені строком на 20 годин.

Нагадаємо, з кінця січня у школах Київщини працюватимуть офіцери освітньої безпеки. Офіцери служби освітньої безпеки з'являться у навчальних закладах, які працюють в очному та змішаному режимах.

Читайте також:
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Литва виділяє 5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні Литва виділяє 5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні
В полтавських школах дітей навчатимуть керувати дронами В полтавських школах дітей навчатимуть керувати дронами
Кожна сьома школа в Україні пошкоджена через війну Кожна сьома школа в Україні пошкоджена через війну