USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс "Дія. Канали"

Розробники стверджують, що таке рішення дасть змогу отримувати швидку інформацію від офіційних представників влади, якісних українських медіа та ГО
Дія канали
Представлений застосунок
Джерело: Детектор Медіа

Українські розробники застосунку для перевірки приватності в месенджері Telegram, пропонують розробити захищений сервіс комунікацій у "Дії". Про це під час презентації розповіли представники ГО "Аналітичний центр Інформаційних ресурсів".

Аналітик організації Богдан Соломикін вважає, що жоден застосунок, месенджер стовідсотково не може бути безпечним. А в умовах війни, мовляв, зараз найбільше питань до Telegram. Все, що потрапляє в інтернет, персональна інформація, у той чи інший спосіб може з’являтися у відкритому доступі в мережі. І ворог цим активно користується.

Водночас колега Соломикіна Олександр Олешко зауважує, що Telegram можна позиціювати громадянам як платформу, яка є звалищем, де зберігається і потрібна, і непотрібна інформація.

"Щобільше, ми не знаємо, чи сервери Telegram відсіюють видалену, стару інформацію, чи просто збирають у певні бази, як це робилося в інших соцмережах на перших порах", - додає аналітик.

З цього приводу розробники провели деяке експериментальне дослідження, куди та як потрапляє інформація, видалена користувачами Telegram.

"Наприклад, користувач відправив іншій людині свої паспортні дані, а потім вирішив видалити цю інформацію. У більшості платформ є можливість миттєвого видалення, й потім ця інформація відфільтровується із серверів, що її підтримують. Але наше дослідження показало, що в Telegram після видалення така інформація зберігається ще протягом декількох годин - можливо, дійсно видаляється, щоб не перевантажувати сервери. Проте сам факт такої "затримки" схиляє нас до того, що Telegram є небезпечним для передачі даних", - припускає Олешко.

Разом з тим експерти не проти того, аби соцмережі використовували для особистого спілкування, адже "це справа вибору кожної людини".

"Дивує, коли на офіційних каналах, офіційних сторінках осіб, які відповідальні за те, що відбувається в державі, а особливо на платформах і в каналах, де розповідається про небезпеки Telegram, проблеми його шифрування, баз даних та серверів, одразу внизу допису є інформація про те, що "усі найактуальніші новини ви можете прочитати в Telegram-каналі", - наголошує Олешко.

Новини за темою: Чим небезпечний Telegram? Роз’яснення Центру стратегічних комунікацій

Українська альтернатива Telegram

Тож, щоб подібних колізій не виникало, розробники пропонують створити українську альтернативу Telegram та іншим соцмережам і месенджерам.

"Є ідея створити проєкт, що базувався б на одному з найпопулярніших застосунків у країні та зарекомендував себе справді якісним сервісом, - це "Дія", який створений на коді, написаному українськими розробниками. А щоб не перевантажувати наявні можливості "Дії" це може бути окремий сервіс "Дія. Канали" з авторизацією через материнський. Так уже працює сервіс електронного кабінету водія, а невдовзі запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного", - зазначив аналітик.

Розробники стверджують, що таке рішення дасть змогу отримувати швидку інформацію "від офіційних представників влади, наприклад Офісу президента, Генерального штабу ЗСУ, якісних українських медіа та громадських організацій".

Крім того, переконані аналітики, для захисту від порушень свободи слова та прав людини загалом необхідно забезпечувати в сервісі постійну якісну модерацію.

Регулювання Telegram

Наприкінці квітня голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомляла, що Україна працює з європейськими партнерами над внесенням месенджера Telegram у перелік цифрових платформ, які підлягають регуляції. 

Посадовиця повторила свою позицію щодо необхідності регулювання роботи Telegram. Водночас голова Нацради сказала, що Telegram є дуже зручною формою комунікації, проте офіційні особи й державні організації не повинні бути в ньому.

До речі, у березні цього року стало відомо, що народні депутати готують законопроєкт про регулювання Telegram та подібних до нього платформ поширення ЗМІ в Україні. Однак тексту проєкту закону у Верховній Раді ще немає.

Читайте також:
Командирів та керівників підрозділів ЗСУ зобов'язали узгоджувати тези до інтерв'ю та блогів зі СтратКомом Командирів та керівників підрозділів ЗСУ зобов'язали узгоджувати тези до інтерв'ю та блогів зі СтратКомом
У Telegram стався масштабний збій У Telegram стався масштабний збій
Telegram запускає власну валюту Stars Telegram запускає власну валюту Stars
Instagram тестує рекламу, яку не можна пропустити Instagram тестує рекламу, яку не можна пропустити