USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НБУ вводить нові вимоги до онлайн-оплат: Які зміни будуть впроваджені

Якщо раніше було достатньо інформації про картку і одноразового пароля, то тепер автентифікація стане складнішою
нбу
Джерело: відкриті джерела

Національний банк України прийняв постанову про посилення автентифікації користувачів при онлайн-оплатах. Постанова набере чинності 10 травня, повідомила пресслужба регулятора.

Для чого посилюються вимоги

У Нацбанку наголосили, що такі заходи необхідні для зниження ризиків шахрайства, а також гармонізації українського законодавства у сфері надання платіжних послуг із законодавством ЄС.

Що вимагатиметься від надавачів платіжних послуг

З 10 травня надавачі платіжних послуг зобов’язані застосовувати посилену автентифікацію користувачів під час:

– отримання ними дистанційного доступу до рахунків;

– ініціювання дистанційної платіжної операції;

– будь-яких інших дій у разі підозри вчинення шахрайства чи інших неправомірних дій (або існування такого ризику).

Після посиленої автентифікації користувача надавач платіжної послуги має створити унікальний код автентифікації, який дає змогу пов’язувати операцію на певну суму і конкретного отримувача. Цей код повинен прийматися надавачем платіжних послуг щоразу під час отримання користувачем доступу до рахунку, ініціювання дистанційної платіжної операції тощо. 

Якщо раніше під час онлайн-розрахунків було достатньо інформації про платіжну картку і одноразового пароля, тепер необхідно буде використовувати як мінімум два елементи захисту, які підтверджують, що платіж здійснює користувач, який має законні підстави для використання конкретного платіжного інструмента, а не шахрай.

На кого поширюються ці вимоги

Вимоги поширюються абсолютно на всіх надавачів платіжних послуг: банки, платіжні установи, філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, фінансові установи, що мають право на надання платіжних послуг, оператори поштового зв’язку, надавачі нефінансових платіжних послуг, Національний банк України, інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Раніше ми писали, що Національний банк України запустив четверту версію своєї Системи електронних платежів. Завдяки їй, в Україні скасовано поняття "банківський день", а міжбанківські перекази (з рахунку на рахунок) здійснюються цілодобово і без вихідних. 

Теги: НБУ
Читайте також:
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень