USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

В Україні запустили нову систему платежів: Скасовано поняття "банківський день"

НБУ дозволив проводити міжбанківські платежі у вихідні та святкові дні
Нацбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України 1 квітня запустив четверту версію своєї Системи електронних платежів. Завдяки їй, в Україні скасовано поняття "банківський день", а міжбанківські перекази (з рахунку на рахунок) здійснюються цілодобово і без вихідних. Про це розповіли в Нацбанку.

Відтепер система функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень.

"Сьогодні відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України. Подібні зміни відбуваються раз на покоління. Упевнений, що це стане потужним поштовхом для майбутнього розвитку і модернізації інформаційних систем українських банків та фінансових установ. Ми дякуємо усім командам, українським банкам, розробникам, а також кожному фахівцю, експерту та керівнику, які були залучені до процесу створення, тестування та впровадження цих потужних змін. Великі справи робляться в будь-які часи, незважаючи на обставини та труднощі", – зазначив заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

У процесі міграції на нове покоління СЕП були задіяні всі банки, Державна казначейська служба, Національний депозитарій України, а також компанії – розробники програмного забезпечення.

Як йдеться в повідомленні, нове покоління СЕП побудовано з використанням сучасних програмних та технічних засобів, що дає можливість здійснювати електронні платежі ще швидше, зручніше та безпечніше.

"Завдяки стандарту ISO 20022 з'явилася можливість уніфікації платіжних повідомлень, створення єдиних правил їх заповнення та обробки, розширення реквізитного складу додатковими полями та структурованою інформацією", – додали в НБУ. 

Тепер система працює в режимі 24/7, що передбачає цілодобове виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня.

У НБУ також відзначили, що, враховуючи отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, регулятор продовжує працювати над можливістю приєднання України до єдиної зони платежів в Євро (SEPA).

До речі, напередодні Виконавча рада Міжнародного валютного фонду в п'ятницю затвердила чотирирічний пакет фінансування в розмірі 15,6 млрд доларів для України. Кредит виділено Україні в рамках допомоги для задоволення її нагальних економічних потреб на тлі триваючої війни проти РФ.

Теги: НБУ
Читайте також:
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету
Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ
У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти