USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%

Тільки від ЄС у березні Україна отримала 4,9 млрд доларів
Долари
Джерело: відкриті джерела

У березні Міжнародні резерви України зросли на 18%. На 1 квітня вони становили близько 43,7 млрд доларів. Про це повідомляє Національний банк України.

Там пояснюють, така динаміка зумовлена значними обсягами надходжень від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком і боргові виплати країни.

Так, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 9 млрд доларів. Більша частина з цієї суми, а саме 4,9 млрд доларів надійшли від ЄС у рамках першого траншу за програмою Ukraine Facility.

Також ще 1,6 млрд доларів було передано від Світового банку під гарантії Японії та Великої Британії. Канада надала Україні 1,4 млрд, а МВФ – 880 млн доларів.

Новини за темою: За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6%

Крім того, 286 млн доларів надійшли на рахунки уряду від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

Ще один фактор, який вплинув на зростання резервів полягає в тому, що НБУ продав на валютному ринку 1,8 млн доларів і викупив у резерви 25,9 млн доларів.

І третій фактор – це переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У березні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 266,3 млн доларів.

У підсумку, поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,8 місяця майбутнього імпорту, зазначають у Нацбанку.

Фінансова допомога

Як відомо, у лютому Рада Європейського союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 млрд євро до 2027 року.

А Сполучені Штати Америки запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії.

За даними Мінфіну, потреба України у зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту держбюджету у 2024 році складає близько 37,3 млрд доларів.

Читайте також:
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України