USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На тлі блокування українських портів Росія втричі збільшила експорт борошна

Найбільше російського борошна в 2022 році надійшло в Ірак
зерно
Джерело: відкриті джерела

У 2022 році Росія в 3,3 раза збільшила експорт борошна, досягнувши рекордного показника в 875 тис. тонн пшеничного борошна проти 259 тис. тонн у 2021 році. Такі попередні дані озвучив російський Інститут кон’юнктури аграрного ринку, повідомляє "Інтерфакс"

Одним з факторів такого різкого зростання росіяни назвали те, що "Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (Росією) як країнам – традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки".

За словами заступниці директора згаданого інституту Ірини Глазунової, у 2022 році радикально змінилися склад і ринкові частки імпортерів російської пшеничного борошна. Лідируючі позиції зайняли Ірак з часткою 21,7%, потім йдуть Афганістан (16,9%) і Туреччина (10,5%).

Зерно як зброя 

Щороку Україна експортувала близько 50 млн тонн зернових, забезпечуючи 50% світового споживання олії, 16% – кукурудзи й 10% – пшениці. Але не цього року. Після повномасштабного вторгнення Росії українське зерно застрягло у сховищах та портах. Звичний морський шлях для українського експорту закритий. Російські війська заблокували порти Чорного та Азовського морів. 

Частково відновити діяльність портів Одеса, Південний та Чорноморськ вдалося лише з серпня в рамках зернової ініціативи. Однак російські представники всіляко перешкоджають роботі зернового коридору, зокрема, затягуючи перевірки суден і штучно створюючи черги біля Босфору.

Таким чином, блокуючи український морський експорт, росіяни не лише шантажують світ інфляцією на продукти харчування та загрозою голоду, але і створюють умови для отримання рекордних прибутків власними виробниками, як у випадку з борошном.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму