USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Львівщині в церкву ЮНЕСКО повернули відреставрований іконостас

Коли богослужіння знову почнуть відправляти у відреставрованому храмі, поки невідомо
Храм у Жовкві_2
Джерело: Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького Facebook

У церкві Святої Трійці в місті Жовква Львівської області, що належить до восьми дерев’яних храмів України, які входять до спадщини ЮНЕСКО, змонтували відреставрований іконостас. Реставрацію храму XVIII ст., яка тривала понад чотири роки, майже завершили, повідомили в пресслужбі Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

"Завершили монтувати фантастичний величезний іконостас церкви Святої Трійці. У храмі залишилося замінити центральний павук і ще раз полакувати підлогу. У святилищі є стінопис: сцена жертва Авраама і молитва Мойсея на горі Синай. Вони теж потребують відновлення, бо трохи замокли", – розповів настоятель церкви о. Василь Батюк.

Коли богослужіння знову почнуть відправляти у відреставрованому храмі, поки невідомо. Церкву має освятити єпископ.

Історія реставрації храму

Реставрація храму Святої Трійці розпочалась у 2019 році. Під час ремонту підлоги майстри натрапили на порожню крипту. Роботи планували закінчити за рік, але через брак фінансування їх призупинили.

"Церкву почали відновлювати чотири роки тому, але через брак фінансування роботи призупинили на два роки. Наприкінці минулого року на відновлення церкви виділили 10,5 млн гривень з держбюджету. За ці кошти завершили зовнішні реставраційні роботи, повністю замінили дерев’яну покрівлю. Також реставратори замінили деякі дерев’яні балки та дошки", – зазначали навесні місцеві чиновники.

Новини за темою: ПЦУ переходить на новий церковний календар. Коли тепер відзначатимуться Різдво, Миколая, Водохреща і Покрова

Дерев’яний ґонт постелили і на захристії, яка раніше була під бляхою, зазначає настоятель. На крипті зі сходу раніше було замуроване вікно, на нього поставили ґрати. На подвір’ї встановили відеонагляд і вуличне освітлення: три прожектори зверху, три знизу. Довкола церкви постелили плитку.

П’ятиярусний іконостас, який виконали майстри Жовківської школи іконопису і різьби Івана Рутковича, реставрували у Національному науково-реставраційному центрі. Після відновлення близько 50 ікон експонувалися у львівському музеї Пінзеля.

Історія церкви

Дерев’яну церкву Святої Трійці (УГКЦ) збудували у Жовкві 1720 році на місці згорілої попередниці. Споруда належить до галицького типу архітектури. На її облаштування частину коштів дав королевич Якуб Собеський.

Муровану ризницю добудували у XIX ст. Вікно туди перенесли з розібраної вежі Жовківського замку. Іконостас, що містить близько 50 ікон, виконаний в стилістиці українського бароко. Рами мають різьбу Ігнатія Стобенського, ікони писали майстри школи Рутковича, є припущення, що він сам є автором окремих ікон.

До речі, 11 червня у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, яка була збудована коштом Івана Мазепи, відбулося богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму. Під час богослужіння вперше в історії Києво-Печерської лаври помолилися за упокій гетьмана України Івана Мазепи.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
На Львівщині чиновниця ТЦК На Львівщині чиновниця ТЦК "відмазала" від армії 17 офіцерів, їй виписали штраф 4,8 тис. гривень