USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Києво-Печерській лаврі вперше молитимуться за упокій гетьмана Івана Мазепи, – Мінкультури

Всіхсвятська церква, де відбудеться богослужіння, була побудована на кошти Івана Мазепи
Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра
Джерело: відкриті джерела

11 червня у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, яка була збудована коштом Івана Мазепи, відбудеться богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму. Під час богослужіння вперше в історії Києво-Печерської лаври помоляться за упокій гетьмана України Івана Мазепи. Про це інформує пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

"У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою", – йдеться в повідомленні відомства.

В Мінкультури зазначають, що ця подія стане початком відродження в українській лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

Новини за темою: Мінкульт передав заповіднику "Києво-Печерська лавра" 16 корпусів

Крім того, у рамках заходу за ініціативи Мінкультури та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентовано новий проєкт – Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба".

Всіхсвятська церква – церква в складі Києво-Печерської лаври в Києві, пам'ятка архітектури XVII ст. Збудована коштом гетьмана Івана Мазепи у 1696–1698 роках в стилі українського бароко, розписи інтер'єрів виконані на початку XX ст.

Повідомляється, що Іван Мазепа робив державотворчі кроки на шляху незалежності України. У Росії Мазепу називають "зрадником".

Новини за темою: У заповіднику "Києво-Печерська лавра" новий в.о. гендиректора: Що про нього відомо

Історія Києво-Печерської лаври та УПЦ МП

Нагадаємо, що національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав із 29 березня договір оренди з монастирем у складі УПЦ МП. 

Наразі комісія Міністерства культури та інформполітики завершила роботу з інвентаризації та приймання майна Києво-Печерської лаври. Повідомлялось, що УПЦ МП протягом трьох днів мали покинути монастир.  

Комісія у своєму звіті виявила порушення вимог законодавства з боку Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви. Відповідно до рекомендацій комісії та на підставі розпорядження Кабінету міністрів України, заповідник вислав вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення заповіднику всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю, за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 11 та вул. Лаврська, 15, які були передані у користування за Договором №2 від 19.07.2013".

Читайте також:
Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру
У Києво-Печерській лаврі представили колекцію У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру