USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь

На Великдень комендантську годину не скасовуватимуть
великоднє богослужіння
Великоднє богослужіння. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Цієї неділі, 5 травня, українці відзначатимуть головне православне свято року – Великдень. Цьогорічна Пасха буде третьою під час повномасштабної війни. Російські війська можуть готувати ракетні провокації по Україні у період великодніх свят. Тож поліція готується до патрулювання біля церков у Великодню ніч – для забезпечення правопорядку планують залучити понад 23 тисячі правоохоронців.

Як святкуватимемо Великдень в умовах війни цьогоріч та як відбуватиметься освячення й богослужіння – пояснюємо далі.

Комендантська година

На Великдень, як і в інші дні, в Україні діятиме комендантська година. У Києві на Пасху, зокрема, посилять заходи безпеки. При цьому містян і гостей столиці просять за можливості не йти в церкви та уникати великого скупчення людей.

Водночас біля церков чергуватимуть правоохоронці, які у разі повітряної тривоги допомагатимуть евакуації вірян та священнослужителів до найближчих укриттів.

А в Харкові на Великдень вхід на міські кладовища, а також меморіальні комплекси, які підпорядковуються КП  "Ритуал", буде закритий. 

Пасхальна служба

Попри все великодню службу правитимуть. Громадян через комендантську годину на неї не пускатимуть, але її можна буде подивитися як на офіційних сторінках і Youtube-каналах Православної церкви України та Української греко-католицької церкви, так і на телебаченні на каналі "Суспільне Культура".

ПЦУ

Варто зазначити, що Православна церква України проводить богослужіння у Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві протягом усього Страсного тижня.

Так, у суботу, 4 травня, о 23:00 митрополит Епіфаній розпочне великоднє богослужіння, яке триватиме приблизно до четвертої ранку.

Освятити паски у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі можна буде: 4 травня – з 16:00 до 23:00; 5 травня – з 6:00 до 15:00 години.

А подивитися онлайн-трансляцію богослужінь можна на Youtube-каналі й сторінці у Facebook ПЦУ, а також на особистій сторінці митрополита Епіфанія.

УГКЦ

Що ж до УГКЦ, то ранкові та вечірні богослужіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Української греко-католицької церкви у Києві також проводять протягом усього Страсного тижня.

Посвятити великодній хліб можна буде вже у суботу, 4 травня, з 15:00 до 21:00.

Саме великоднє богослужіння розпочнеться у неділю о 7:00. Після літургії також можна буде освятити паски.

Трансляція служби буде доступна на Youtube-каналі УГКЦ "Живе телебачення".

Читайте також:
Зеленський під час Саміту миру обговорив зі Вселенським патріархом Варфоломієм гуманітарну підтримку України Зеленський під час Саміту миру обговорив зі Вселенським патріархом Варфоломієм гуманітарну підтримку України
Рада провалила законопроєкт, який мав запровадити штрафи за порушення комендантської години Рада провалила законопроєкт, який мав запровадити штрафи за порушення комендантської години
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков