USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

В МОЗ закликали не вживати воду з колодязів на підтоплених територіях

Криницями в регіоні можна буде користуватися лише після їхньої ретельної очистки
Каховське водосховище міліє_2
Джерело: Мост

На підтоплених територіях вода у криницях та каптажах – спорудах, за допомогою яких підземна вода виводиться на поверхню землі, – є небезпечною та не придатною до вживання. Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Як пояснили у відомстві, на територіях, затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС, "висока вода" змивала все на своєму шляху.

"Отже, ґрунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекалії тварин і людей, добрива (наприклад, азотні) та інші забруднення могли потрапити в ці джерела води. Це може зробити їх непридатними до використання на багато місяців після затоплення", – кажуть у МОЗ.

Медики наголошують, що кип’ятіння води і знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавлять хімічного забруднення.

МОЗ закликає відмовитеся від вживання води з криниць та каптажів, особливо дітям.

У відомстві рекомендують використовувати для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб бутильовану або привозну воду, а також ту, яка постачається через централізовану систему і підлягає постійному моніторингу якості.

Раніше

Найголовніша загроза від наслідків повені – забруднення води, яке відбулося через потрапляння туди пально-мастильних матеріалів та отрутохімікатів. Про це в Military Media Center під час круглого столу "Земля, скалічена війною: як відновлювати ґрунти після бойових дій та катастрофи на Каховській ГЕС?" повідомив начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко.

"Ми моніторимо Південний округ, щодня відбираємо проби води й робимо аналізи. Дуже великої забрудненості немає, але вже є кілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, яка відслідковує санепідеміологічну обстановку, адже затопило дуже багато населених пунктів, надвірних будівель, каналізацій. Ми досліджуємо воду по хімії, а вони – по біології", – сказав представник Держекоінспекції.

При цьому наголосив, що після того, як мине затоплення, криницями можна буде користуватися лише після їхньої ретельної очистки та проведення додаткових лабораторних аналізів якості води.

Однак пізніше головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що в Україні немає випадків холери й підозр на захворювання нею.

"Бутильована вода для населення відповідає Державним санітарним правилам і нормам. Однак воду з криниць і колодязів на раніше підтоплених територіях вживати не слід", - каже головний санлікар.

Інфекції після затоплень 

Через підрив Каховської ГЕС і затоплення територій Херсонської області мешканці можуть зіштовхнутись з рядом інфекційних і паразитарних захворювань, таких як лептоспіроз, сибірська язва, тиф.

Тут ми писали, які поради дали у Міністерстві охорони здоров'я щодо того, як захиститися від холери. 

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог