USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Мешканцям підтоплених територій Херсонщини може загрожувати лептоспіроз, сибірська язва, тиф, – інфекціоніст

Йдеться про ряд інфекційних і паразитарних захворювань
вода
Джерело: відкриті джерела

Через підрив Каховської ГЕС і затоплення територій Херсонської області мешканці можуть зіштовхнутись з рядом інфекційних і паразитарних захворювань, таких як лептоспіроз, сибірська язва, тиф. Про це розповіла лікар-інфекціоніст Наталія Виноград в ефірі телеканалу Ukraine World News

Епідеміологічні ускладнення, на думку лікаря, – це лише початок. В таких випадках перша хвиля починається завжди з кишкових інфекцій. Поширюються вірусні гастроентерити, в яких короткий інкубаційний період два-три дні. Потім розпочнуться бактеріальні інфекції, такі як гепатит А.

"Брудна вода не просто фізично чимось забруднена, тут є і біологічне забруднення. Відповідно, є загроза інфікування людей кількома збудниками. Великі обсяги враженої території, велика кількість населення, а також дуже специфічний характер забруднення. Там є хімія, біологія, радіація", – пояснила Виноград.

Новини за темою: Молдова готує команду рятувальників для допомоги українцям у Херсонській області

Також експерт зазначила, що від холодної води та тривалого перебування в стресовій ситуації може поширитись респіраторна інфекція.  

"В нас є група особливо небезпечних захворювань, мені здається, у водоймах може бути навіть лептоспіроз. Це є великі річки, по річках плавають гризуни, щурі, миші. Піде в динаміці, можливо, сибірка. Я можу продовжувати перелік і, на жаль, він досить великий, але хочу ще наголосити – окрім інфекційних там є паразитарні захворювання", – заявила лікар. 

Також, на думку Виноград, може поширитись черевний тиф.

Новини за темою: Україна та ООН домовилися про евакуацію на окупованому лівобережжі Херсонщини

Лікар-інфекціоніст радить мешканцям затоплених регіонів швидше евакуюватися із зони потенційного зараження. 

МОЗ спростувало інформацію про епідемію холери на Херсонщині

Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України спростувало інформацію про епідемію холери в Херсонській області.  

У відомстві зауважують, що на затоплених територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед пов'язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у тому числі холера), ботулізм тощо.

Але з огляду на всі ризики, у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків, пояснили в МОЗ.

Читайте також:
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог