USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Івано-Франківській ОВА заявили, що не приймали рішення про відмову у госпіталізації чоловіків без дозволу військкоматів

Однак це питання все ж розглядається
мобілізація
Джерело: відкриті джерела

В Івано-Франківській ОВА заявили, що на Прикарпатті не забороняли госпіталізувати мешканців без погодження з ТЦК. Про це повідомляє місцеве видання Galka.

Заступник голови Івано-Франківської ОВА Віталій Ільчишин зазначив, що Рада оборони не приймала рішення про заборону на госпіталізацію.

"Було лише доручено опрацювати та підготувати своє рішення департаменту охорони здоровʼя про заборону або ні. Наразі ніяких заборон на госпіталізацію немає. Івано-Франківська ОВА працює у рамках чинного законодавства і не порушить прав людини, адже кожен має право на якісну медичну допомогу згідно Конституції. Погоджуюся, що цей пункт, викладений на Раді оборони не конкретизований, що і викликало двояке трактування серед громадськості", - зазначив він.

Ільчишин додав, що є військовозобовʼязані чоловіки, які отримали бойові повістки, мають на руках рішення військово-лікарської комісії, що вони придатні, проте звертаються в заклади охорони здоровʼя з минулими хворобами і знаходять лазівки, щоб не йти на фронт. Це, на його думку, і стало підставою для такого запиту від територіального центру комплектування.

Початок скандалу

Голова Коломийської РВА Любомир Глушков повідомив, що в Івано-Франківській області планову госпіталізацію чоловіків віком від 18 до 59 років більше не проводитимуть без дозволу військкоматів.

За його словами, це рішення було прийняте радою оборони області. Департаменту охорони здоров'я ОДА доручили підготувати та повідомити медустанови регіону про рішення щодо тимчасового припинення планових госпіталізацій військовозобов'язаних пацієнтів без погодження з територіальним центром комплектації. При цьому медустанови зобов'яжуть повідомляти територіальні центри комплектації про позапланову госпіталізацію військовозобов'язаних.

Ще один пункт наказу – тепер усіх, у кого на блокпосту не виявилося документів, забиратимуть у поліцію для встановлення особи.

Додамо, що через декілька годин після публікації допис Любомира Глушкова щодо нових правил госпіталізації чоловіків був видалений. Так само вже недоступне і відповідне відео місцевого телеканалу, яке було розміщено в YouTube.

При цьому 13 червня в Івано-Франківській громаді підписали наказ про проведення загальної мобілізації. У документі наголошується, що всім військовозобов'язаним чоловікам, які проживають або перебувають на території Івано-Франківської територіальної громади, необхідно з'явитися до міської ТЦК та СП підтримки протягом 10 днів з моменту опублікування наказу.

Нагадаємо, що з 1 червня в Україні набули чинності суворіші правила мобілізації, які стосуються отримання повісток та призову на військову службу. Навіть ті, кого у мирний час визнано обмежено придатними до служби, підлягають мобілізації. Що змінилося та хто підлягає мобілізації в Україні – дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Читайте також:
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди