USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Митрополит Тульчинської єпархії УПЦ МП отримав п'ять років ув’язнення

Священнослужитель публічно виправдовував повномасштабне вторгнення Росії
Митрополит Тульчинської єпархії УПЦ МП

Митрополит Тульчинської єпархії УПЦ МП

Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

За матеріалами Служби безпеки України суд на п'ять років ув’язнив митрополита Тульчинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату, що у Вінницькій області. Священнослужитель публічно виправдовував повномасштабне вторгнення Росії, повідомили в пресслужбах СБУ та Офісу генпрокурора.

За даними слідства, митрополит поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни державного кордону України. А на одному із сайтів Російської православної церкви він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

"Окрім того, у січні 2022 року митрополит опублікував на вебресурсі єпархії авторську статтю про "панівну роль Московського патріархату у православному християнстві", де заперечував самостійність Православної церкви України. Експертиза вилучених під час обшуку матеріалів, зокрема прокремлівських листівок, підтвердила факти незаконної діяльності митрополита. Клірика засуджено за 4-ма статтями Кримінального кодексу України", – розповіли правоохоронці.

Разом з тим слідство не називає імені засудженого, однак очільником Тульчинської єпархії УПЦ МП є Іонафан (Анатолій Єлецьких). У жовтні 2022 року спецслужбовці проводили в нього обшуки.

Подібні випадки в церкві

Минулого місяця Служба безпеки України викрила нові факти протиправної діяльності настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя). Задокументовано, що за день до оголошення йому першої підозри від СБУ митрополит дав відеоінтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ, де заперечив існування України як суверенної держави. Про це поінформували в пресслужбі СБУ.

Правоохоронці розповіли, що фігурант назвав російську збройну агресію проти України "громадянським конфліктом", який триває з 2014 року.

Додамо

З середини листопада минулого року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

Новини за темою: В Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ МП

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах Української православної церкви МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

 
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали